La marginea Bucurestiului, in zona Fundeni-Colentina, a inceput sa se construiasca un cartier chinezesc. Pe un teren de 80 de hectare, un grup romanesc de firme construieste un mall, 12 blocuri cu 600 de apartamente pentru chinezi, o cladire de birouri si 120.000 mp de spatii comerciale. Constructia cartierului chinezesc va costa 100 de milioane de euro

Cand a venit in Romania pentru afaceri, in 1994, chinezul Jiang Xin Jie avea 22 de ani. In targul de la marginea Bucurestiului, erau pe atunci doar 200 de standuri, unde chinezii vindeau tot felul de maruntisuri. Intre timp, zona s-a dezvoltat, iar acum peste 3.000 de chinezi au afaceri sau lucreaza in complexul Dragonul Rosu din Colentina.

Jiang Xin Jie spune ca afacerile ii merg destul de bine (vinde geci si pantaloni). Una dintre problemele lui - si a altor mii de chinezi din Bucuresti - este faptul ca in fiecare luna trebuie sa plateasca o chirie de cateva sute de euro, pentru apartamentul in care locuieste.

Acest lucru l-a facut pe Nicolae Dumitru, omul de afaceri care controleaza grupul Niro, sa gandeasca o afacere imobiliara inedita in Romania: constructia de blocuri de locuinte pentru chinezi, in imediata vecinatate a complexului comercial. Asa ca anul acesta s-a apucat de constructia primelor doua blocuri dintr-un total de 12 pe care vor sa le ridice. Ele vor insuma 600 de apartamente, al caror termen de predare este 2007. Apartamentele vor avea suprafete de 145 - 290 de metri patrati si vor fi vandute cu 600-700 de euro metrul patrat.

Mallul din China Town se deschide in doua saptamani

"Noi o sa facem credite la banci, iar chinezii o sa ni le plateasca in transe. In primii doi ani, vor plati 60%, iar restul banilor ii vor achia in rate lunare in urmatorii trei ani", spune Dumitru. Chiar daca stiu ca nu vor ramane poate toata viata in Romania, chinezii isi fac calculele lor. "Am auzit ca dupa 2007 se vor scumpi si mai mult apartamentele, asa ca o sa le putem vinde daca o sa plecam din tara si vom castiga si ceva bani in plus pe ele", explica Jiang Xin Jie, chinezul care isi va cumpara unul dintre aceste apartamente.

Dincolo de aceste blocuri, planurile celor de la Niro de a face in zona un China Town incep sa prinda contur. Pe terenul de 80 de hectare pe care l-au cumparat in zona Fundeni-Colentina, in etape succesive, incepand din 1993, a rasarit deja si un mall, care va fi inaugurat pana la sfarsitul acestei luni. "Mallul are o suprafata de 30.000 de metri patrati, are 700 de standuri pentru comert en gross, plus 50 de magazine, restaurante si fast-fooduri", spune Dumitru, care adauga ca investitia in mall s-a ridicat la circa 17 milioane de euro, plus alte trei milioane de euro investite in infrastructura. Prin noile investitii, se vor crea in zona circa 10.000 de locuri de munca.

O alta investitie in aceeasi zona va fi in cinci complexuri comerciale acoperite, care vor cumula inca 2.000 de standuri. Ele se adauga complexului Dragonul Rosu care are 1.100 de standuri.

Constructia lor va incepe in primavara anului viitor si se va incheia in mai putin de un an. In paralel, se va construi si o cladire de birouri cu 16 etaje si o suprafata de 20.000 de metri patrati, care va fi inaugurata pana la finele lui 2007. "Vom crea si o strada cu restaurante chinezesti", spune Nicolae Dumitru, care estimeaza ca, in prezent, complexul Dragonul Rosu este vizitat de circa 20.000 de persoane intr-o zi normala, iar in zilele din weekend numarul vizitatorilor este dublu. Omul de afaceri a calculat ca toata investitia se va ridica in final la valoarea de circa 100 de milioane de euro. De unde acesti bani? "Din credite. Am inceput sa colaboram cu Raiffeisen, Unicredit si Volksbank. Garantam mare parte din credit cu proiectul in sine", explica Dumitru, care crede ca investitia va fi recuperata in circa trei ani de la finalizarea intregului proiect.

O singura problema ar putea avea cei de la Niro. Daca chinezii se vor simti atat de bine in blocurile lor si vor vrea sa ramana definitiv in Romania? Ce se va intampla daca in cateva decenii numarul chinezilor din cartierul de blocuri va creste in ritmul pe care il cunoastem cu totii din istorie?

Investitiile chineze In Romania

• Numarul companiilor cu capital chinezesc inmatriculate in Romania in perioada decembrie 1990 - august 2005 este de 7.935
• Anul de varf dupa numarul de societati comerciale inmatriculate a fost 1998, cand au venit 1.556 companii
• Ponderea societatilor cu capital chinezesc in numarul total de societati cu investitie straina este de 7,47%
• China ocupa locul patru dupa numarul de societati inregistrate in Romania
• Valoarea totala a capitalului social echivalent in valuta al companiilor chineze inregistrate in Romania este 180,3 milioane de dolari.
• Ponderea investitiilor chineze in totalul investitiilor din Romania este de 1,23%
• China ocupa locul 16 in Romania dupa volumul total al investitiilor
• Anul de varf dupa echivalentul in valuta al investitiilor chineze in Romania a fost 2004, cand s-au investit 55 de milioane de dolari
• Cea mai mare companie chineza din Romania, dupa valoarea capitalului social este Marele Zid SRL (comert cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare), cu 11,58 milioane de dolari SUA.

SURSA: ARIS


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.