Ministerul Economiei va initia consultari publice privind Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), un document care nu poate fi aplicat inainte de parcurgerea mai multor etape, inclusiv ratificarea in Parlament, si care nu modifica legea in domeniul proprietatii intelectuale, sustine Guvernul.

Ministerul Economiei are atributii in domeniul deoarece tratatul se refera in principal la protejarea comertului ilegal si incurajarea competitivitatii, potrivit sursei citate.

"Semnarea de catre Romania a acestui acord nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, este doar o etapa. Acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale, in primul rand trebuie ca Parlamentul European sa isi dea avizul conform, lucru care estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa care incep si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale. Independent si concomitent cu acest lucru, va fi adoptat acest acord si de Consiliul Uniunii Europene. Daca in cadrul consultarilor cu societatea civila si in timpul dezbaterilor din Parlament se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va intampla acest lucru", a spus purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.


Potrivit acesteia, negocierile au inceput oficial in 2008, iar textul a fost prezentat public in noiembrie 2010, cu organizarea de catre CE a patru conferinte publice pe aceasta tema.

Purtatorul de cuvant al Executivului a sustinut totodata ca acest acord nu prejudiciaza libertatile personale ale utilizatorilor de internet si nu va institui masuri suplimentare de supraveghere a traficului pe internet, blocand anumite site-uri.

"ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si comunitare in materie de proprietate intelectuala. Pentru exportatorii romani si comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea pe piata internationala a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, a drepturilor de autor, a marcilor comerciale, brevetelor, desenelor, modelelor, indicatiilor geografice. Toti cei care utilizeaza internetul in mod legal si nu fac comert ilegal, fie ca vorbim de muzica, filme si orice fel de produse , pot sta linistiti ca si pana acum, iar cei care comercializeaza produse fara sa plateasca, drepturi de proprietate intelectuala, raspund in fata legii", a spus Muntean, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Intrebat de jurnalisti cum va fi aplicat acordul daca nu este modificata legislatia in vigoare, purtatorul de cuvant a sustinut ca documentul prevede o mai buna colaborare intre toti semnatarii acordului pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si combaterea traficului de produse contrafacute.

Intrebat in continuare daca este adevarat ca vor fi monitorizate adresele de e-mail, iar corespondenta va fi copiata, oficialul guvernamental a raspuns negativ.

"Nu, potrivit legislatiei in vigoare acest lucru se poate face daca exista o plangere care se considera a fi justificata, daca Parchetul cere si primeste acest mandat, atunci poate sa solicite providerului de Internet informatii si se poate actiona in penal, dar ACTA nu modifica aceste lucruri", a spus Muntean.

Ea a mai aratat ca acordul ar fi trebuit semnat de catre ambasadorul roman, dar acesta nu a ajuns inca la post, astfel ca documentul a fost parafat din partea Romaniei de catre insarcinatul cu afaceri din cadrul misiunii de la Tokyo, in baza dreptului conferit prin memorandum al Guvernului.

Citeste si:
Spătaru, despre redeschiderea unor mine: „Vom avea o strategie a...
Spătaru, despre redeschiderea...

Citeste si: Ponta cere suspendarea aplicarii tratatului international ACTA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.