Multi se intreaba cum de a reusit China sa se dezvolte atat de repede si cum va influenta evolutia sa economica restul tarilor. Pentru a intelege noul rol al Chinei pe scena lumii putem trece in revista cateva prejudecati pe care le au tarile din vest despre una din cele mai puternice economii din lume, relateaza Washington Post.

  • Dezvoltarea Chinei limiteaza influenta Statelor Unite in Asia
Fals. Influenta Chinei a crescut pe continentul asiatic, insa acest fapt nu a dus la o indepartare de Statele Unite a celorlalte tari din zona.

Din contra, extindere puterii statului chinez a influentat multe tari vecine sa se apropie de Washington.

Prezenta Statelor Unite este binevenita deoarece mentine un echilibru strategic in zona si nu permite Chinei sa domine celelalte tari.

  • Rezervele valutare masive ii asigura o influenta semnificativa
Intr-adevar, China are rezerve valutare de aproximativ 2.000 miliarde dolari in certificate de trezorerie si datorii ipotecare din Statele Unite si obligatiuni de la diverse state europene in valoare de 800 de milioane dolari.

Insa pe langa prestigiu, Beijingul nu a obtinut si alter avanteje din care sa-i asigure o pozitie avantajoasa din punct de vedere diplomatic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.