Piata bursiera s-a aflat si ieri sub influenta evolutiei Petrom si BRD, insa, de data aceasta cele doua titluri au dus-o in jos, fara sa afecteze segmentul SIF-urilor. Societatile financiare au inregistrat o crestere cu 1% a cotatiilor, pe fondul asteptarii finalizarii procesului de privatizare a BCR, spune Liviu Avram, broker la Prime Transaction.

Blue-chipsurile, titlurile listate in prima categorie a Bursei, au pierdut 1,3%, iar intreaga piata a scazut cu 1,7%. Valoarea schimburilor cu actiuni a fost in usoara crestere, cu aproximativ un milion euro, fiind de 31,6 milioane lei (8,5 milioane euro). Brokerii spun ca tranzactiile cu BRD si Petrom au fost speculative. "Nu este o intamplare faptul ca in sedinta de luni Petrom si BRD au crescut cel mai mult. Ordinele de cumparare, aparute spre finalul sedintei pentru aceste doua actiuni, ma determina sa cred ca a fost acelasi investitor", afirma Iordan Butuc, analist la casa de brokeraj World Rom Securities. Ieri s-au vandut pachete mari de titluri SNP, si relativ ridicate in cazul BRD, acestea pierzand aproape tot ce au castigat. "Preturile au ramas aceleasi din sedinta de vinerea trecuta", remarca brokerul de la Prime Transaction.

Iordan Butuc afirma ca, in prezent, sunt emise mai multe ordine de vanzare de actiuni SNP decat de cumparare si ca investitorii vor actiona in functie de rezultatele financiare la noua luni ale companiei petroliere, pe care le va prezenta pe data de 22 noimebrie. El considera insa ca la SNP se va gasi contrapartea in piata, fiind un titlu cu perspective bune. BRD va raporta datele financiare pe 14 noiembrie. Peste 12,1 milioane de titluri SNP si-au schimbat ieri proprietarii pentru 5,1 milioane lei. Cotatia a ajuns la 0,42 lei/actiune, cu 6,2% mai mic fata de sesiunea precedenta.

Schimburile cu actiuni BRD au insumat 1,4 milioane lei, dupa tranzactionarea a 107.000 de titluri. Cotatia actiunilor BRD a coborat cu 2,2%, pana la la 13,1 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania s-au mentinut la pretul din sedinta precedenta, de 1,15 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 4,4 milioane actiuni, cu un rulaj de 5 milioane lei.

Cea mai tranzactionata actiune a fost SIF 5 Oltenia. S-au facut schimburi cu 3 milioane actiuni, la valoarea de 6,5 milioane lei. Un titlu SIF 5 s-a apreciat cu 1,8%, fiind cea mai mare crestere de pe segmentul SIF, atingand 2,1600 lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF 2 Moldova au dus la cresterea cotatiei unui titlu cu 1%, pana la 1,86 lei/actiune, in urma transferurilor a 2,9 milioane actiuni.

Rompetrol Rafinare a recuperat, ieri, putin din pierderea suferita in ultima perioada, pe fondul informatiilor aparute in presa legate de anchetarea managementului companiei. Un titlu RRC a ajuns la 0,1070 lei/actiune, cu 2,8% mai mare comparativ cu sesiunea anterioara. "Cel mai jos pret al actiunilor RRC a fost 0,1020 lei", afirma Liviu Avram.

Actiunile Sicomed au ramas la pretul din sedinta anterioara de 1,36 lei/actiune. "Este interesant cazul Sicomed, unde exista cereri mari la pretul de 1,36 lei, cu doar 1 ban sub pretul anuntat al ofertei de cumparare, la fel ca si faptul ca au existat cumparatori la 1,37 lei. Acest lucru inseamna ca exista persoane care conteaza pe o vanzare ulterioara la un pret mai mare", afirma Alexandru Ioan, analist la Swiss Capital.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.