Un procedeu financiar des utilizat la achizitionarea masinilor isi face loc, inca timid, si pe "real-estate".

Principalul avantaj al leasingului pare sa fie accesibilitatea: formalitatile dureaza mai putin decat in cazul unui imprumut de la banca. Firmele membre ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) au realizat in primele noua luni din 2005 contracte in valoare de 860,5 milioane de euro, circa 84% din nivelul anului 2004. Aceste firme au finantat, in perioada ianuarie-septembrie, bunuri in valoare de 706,5 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al ASLR. Din totalul portofoliilor, sectorul imobiliar detine o pondere de numai 0,47%, dar in crestere cu 80% fata de anul trecut. "Grosul" continua sa fie la autovehicule (90,5%). La leasingul imobiliar, dobanda este in jur de 9,5-11,5%.

Clienti majoritari: persoanele juridice

Persoanele juridice apeleaza cel mai des la leasing - acestea au incheiat 63% din contracte. Un procentaj de 26% le revine institutiilor publice si ONG-urilor, in timp ce persoanele fizice au inca o cota redusa (11%).

Prinde tot mai mult pe piata asa-numitul "sale and lease back". Proprietarul unei cladiri care are nevoie de bani vinde cladirea unei firme de leasing. Primeste suma reprezentand pretul, pe care apoi o returneaza in rate. La sfarsit, va intra iar in posesia imobilului. Evident, plateste o dobanda, dar in acest fel a obtinut suma fara sa depuna garantii. Aici pot interveni probleme in caz ca firma da faliment. Dar guvernantii s-au gandit si la aceste aspecte.

Firmele de leasing vor trebui sa respecte normele adoptate de Banca Nationala, conform proiectului de lege privind reglementarea institutiilor financiare nebancare, propus de Ministerul Finantelor. Totodata, se va stabili un prag minim pentru capitalul social de 400.000 RON. Prevederea urmeaza sa protejeze interesele clientilor. Cine vrea sa deruleze asemenea operatiuni, trebuie sa-si demonstreze forta financiara.

Marii jucatori intrunesc criteriile guvernantilor

Ridicarea stachetei capitalului social nu a produs prea multa panica printre marii actori din domeniu. In Romania actioneaza circa 200 de agenti economici, dar nu toti foarte puternici, mai ales ca nu toti au leasingul ca activitate principala. ASLR are 38 de membri. O alta organizatie, Asociatia de Leasing Bancar (ALB), reuneste companiile infiintate pe langa banci. Practic, din totalul firmelor existente in tara, vreo 20 detin circa 80% din piata. Acestea vor face fata fara probleme pragului de capital social impus. Iar cele mici, probabil ca vor fuziona prin absorbtie cu companiile puternice. De mentionat ca unul dintre marii "jucatori" se numeste Porsche Leasing, ceea ce demonstreaza ca sectorul imobiliar, desi a scos primii "muguri", conteaza destul de putin in desfasurarea de forte.

Rapid, accesibil, dar scump

"Comparativ cu creditul ipotecar, leasingul imobiliar este mai accesibil, mai rapid, dar in acelasi timp mai scump. La leasing, formalitatile necesare obtinerii banilor dureaza maxim 6 zile. Dobanda este, intr-adevar, cu doua-trei procente mai mare decat cea aplicata la creditele ipotecare. Totusi, avand in vedere ca pe dobanda la leasing nu se aplica TVA, in valoare absoluta, calculata pe toata perioada procedurii, ea devine egala sau chiar mai mica decat cea de la banca."
Florentina Mircea, general manager la TBI Leasing SA

Documente necesare

Un produs de leasing imobiliar pe 10 ani a lansat recent compania TBI Leasing SA. Pentru a accesa produsul, o persoana fizica trebuie sa prezinte contractul de munca, o copie de pe cartea de munca, adeverinta de venit.

Persoanele fizice autorizate vor aduce autorizatia de desfasurare a activitatii, declaratia de impunere a venitului pe ultimii doi ani, copie a ultimelor trei luni din registrul-jurnal de incasari si plati, dovada sediului social.

Pentru firme, documentele necesare sunt: act constitutiv si cod unic de inregistrare, bilantul si balanta de verificare pentru ultimii doi ani, dovada sediului social, certificat constatator de la Camera de Comert si Industrie, decizia AGA de a incheia contractul de leasing.

In toate cazurile enuntate mai sus, trebuie adus extras de cont curent in lei si se completeaza o cerere de finantare tip.

Proiect montan pe 2,7 ha

Un proiect din zona Sinaia - Piatra Arsa, in valoare de 3,5 milioane de euro, este pus in vanzare de catre un grup de investitori germani. Proiectul cuprinde un lot de 27.000 mp cu autorizare de construire pentru un complex rezidential compus din 40 de vile, un restaurant si teren de sport. Toate utilitatile sunt asigurate: energie electrica, apa, canalizare, gaze. "Daca in anii 1999-2000, pretul in zona se situa intre 15 si 20 euro/mp, acesta a crescut progresiv, ajungand azi la 60-70, chiar 100 euro/mp, acolo unde exista toate utilitatile", a declarat Cezar Lazarescu, directorul general al agentiei imobiliare Rominternational.

Unelte de gradinarit la Otopeni

Un nou centru de distributie si vanzari a fost inaugurat recent de catre firma Stihl Romania la Otopeni (foto). Investitia in constructia acestuia se ridica la peste 3 milioane euro si presupune un spatiu util de 3.000 mp, constand in birouri, spatii de depozitare si rampe de incarcare-descarcare a marfurilor. "Piata de motounelte si unelte de gradinarit se afla inscrisa intr-un trend puternic ascendent", spune Ioan Mezei, director general la Stihl Romania, care este o subsidiara a companiei Andreas Stihl AG&Co. Activa din 1926, compania are vanzari in 160 de tari. Numarul angajatilor se ridica la 8.500, iar cifra de afaceri pe 2004 a fost de 1,62 miliarde euro.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.