Prin 1993, cand cazinourile ii erau inglodate in datorii, majoritatea proprietatilor imobiliare fusesera fie pierdute, fie nu mai aduceau nici un venit, iar tatal sau aluneca in negura maladiei Alzheimer, Donald Trump ramasese, la 47 de ani, fara bani.

Trump nu mai avea bani cu care sa se mentina pe linia de plutire si - cand pana si mica afacere pe care o mai avea in New York a inceput sa dea semne ca se scufunda - i-a ordonat lui Nick Riblis, presedintele Trump Organization, sa-i sune rudele si sa ceara de pomana in numele lui. Avea nevoie cam de 10 milioane de dolari pentru a-si acoperi cheltuielile personale si administrative si nici o garantie pe care sa le-o ofere celor trei frati si surori - care ar fi vrut sa fie siguri, totusi, ca isi vor primi banii inapoi. Fiecare dintre copiii Trump urma sa primeasca aproximativ 35 de milioane de dolari din averea tatalui lor, iar fratii lui Donald i-au cerut acestuia sa semneze un document prin care sa se angajeze ca le va da inapoi cele 10 milioane de dolari cand va primi mostenirea.

Donald a primit imprumutul dar, un an mai tarziu, era iar cu buzunarele aproape goale. A apelat din nou la familie, cerand alte 20 de milioane de dolari. Fratele sau, Robert Trump - care se ocupase pentru scurt timp de cazinourile lui Donald, inainte de a prelua operatiunile imobiliare ale lui Trump Sr. - l-a refuzat. Disperat, Donald i-a cerut lui Alan Marcus, unul dintre consilierii sai, sa-l contacteze pe cumnatul sau, John Barry, pentru ca acesta sa intervina pe langa fratii sai. Potrivit lui Marcus, Barry a facut lobby pe langa membrii clanului Trump si asa a fost aranjata inca o milostenie. Donald s-a angajat, si de data aceasta, sa-si achite imprumutul tot din banii care urmau sa-i revina dupa moartea tatalui.

"Daca n-ar fi reusit, cu siguranta ca firma ar fi fost inchisa", isi aminteste un alt fost membru al Trump Organization, care cunoaste in amanunt eforturile lui Donald de a-si pastra compania pe linia de plutire. "Creditorii ne-ar fi spart usa si n-ar mai fi existat nici o companie Donald Trump. Familia l-a salvat." Donald nu e de acord insa cu aceasta versiune a evenimentelor.

"Nu mi-am grevat mostenirea cu nici un imprumut", spune el. "Pe cuvantul meu." Fratele lui Donald, Robert, nu a raspuns solicitarilor repetate pentru un interviu. Intre timp, Barry a murit iar vaduva lui, Maryanne Trump Barry, spune ca nu-si aminteste sa-i fi oferit fratelui sau vreun sprijin financiar. Cealalta sora a lui Donald, Elizabeth, a refuzat sa faca vreun comentariu.

Dar Marcus si doi alti directori care au lucrat direct cu Donald spun ca mana intinsa de familie l-a ajutat pe acesta sa depaseasca perioada nefasta care a intervenit intre achizitiile extravagante si micile afaceri, precedand renasterea lui Trump cu show-ul TV "The Apprentice".

Parintii lui au murit in acea perioada; Donald s-a luptat si cu Ivana Trump intr-un divort crunt, in care aceasta urmarea evaluarea corecta a rarefiatei sale averi. Dupa divort, Trump s-a recasatorit, iar dupa aceea a divortat din nou. Intr-o asemenea situatie, a facut ceea ce ar fi facut oricine in situatia lui: a candidat la presedintia Statelor Unite.

Inainte sa treaca la faza a doua a carierei sale, Donald a trebuit asadar sa depaseasca unele dificultati - faramitarea imperiului sau financiar si o restructurare dictata de bancheri, care l-a lasat pe muchie de cutit, pandit si de falimentul personal, si de cel al companiei. In vreme ce bancherii se luptau acum pentru a inhata ce mai ramasese - aceiasi care, nu cu mult timp in urma, se calcau in picioare pentru privilegiul de a-i oferi bani -, Donald se batea sa-si salveze macar o mica parte din bani si titlul de cel mai priceput intreprinzator din America. A dovedit ca e remarcabil de rezistent.

"Cand aveam necazuri, pe la inceputul anilor ‘90, am iesit in lume si am recunoscut ca valoram minus 900 de milioane de dolari - si multora nu le venea sa creada ca pot face asa ceva, pentru ca erau convinsi ca am mandria mea", isi aminteste Donald. "Si atunci am reusit sa ajung la o intelegere cu bancile."

Donald a fost atat de aproape de faliment incat a fost nevoit sa se desparta de unele dintre "bijuteriile coroanei" - si acum exista banci care nu mai fac deloc afaceri cu el. Cu toate astea, Trump n-a incetat niciodata sa se proclame miliardar. Isi urmareste chiar si azi cu mare atentie pozitia din Forbes 400 - topul celor mai bogati americani alcatuit anual de revista Forbes -, iar talentul sau de a scapa din naufragii financiare si de a adauga contului bancar, ca prin minune, cateva zerouri, ii asigura priza la public. Dar cat valoreaza, de fapt, Donald Trump?

In septembrie 1982, cand mai ramasese un an pana finalizarea constructiei Trump Tower, topul Forbes 400 a fost publicat pentru prima oara. Trump a devenit obsedat de lista Forbes. Si, avand in vedere inclinatia lui spre exagerari si rezervele Forbes de a angaja mai multi oameni care sa evalueze corect averea fiecaruia dintre cei 400, nici nu e de mirare ca a fost inclus in prima lista Forbes din 1982. Potrivit Forbes, Trump detinea atunci o parte - nu se spunea cat - dintr-o avere estimata la 200 de milioane de dolari, desi in acel moment avea doar actiuni la hotelul Grand Hyatt si o parte din viitorul Trump Tower.

Donald Trump si Forbes 400 erau o combinatie reciproc avantajoasa. Cu cat crestea averea declarata de Donald, cu atat era mentionat mai frecvent in Forbes. Si cu cat era pomenit mai des de Forbes, cu atat mai credibile deveneau declaratiile lui Donald despre imensa sa avere. Cu cat declaratiile sale de avere erau mai credibile, cu atat ii era mai usor sa ajunga in Forbes 400, lista care devenise modalitatea nr. 1 prin care restul presei si, dupa cum s-ar parea, si unele dintre cele mai mari banci americane ii evaluau posesiunile.

In unii ani, Donald s-a declarat detinator al unor sume imposibil de mari. S-a multumit, mai apoi, si cu o estimare pe care Forbes a considerat-o mai cuminte, desi totusi foarte departe de adevar. Cifrele publicate de revista au variat de la 200 de milioane de dolari in 1982 la 2,4 miliarde in 1994.

Allen Weisselberg, directorul financiar al Trump Organization, pretindea anul acesta ca Donald valoreaza cam 6 miliarde de dolari. Dar lista de active invocata de Weisselberg, desi fusese evaluata in termeni foarte optimisti, ba chiar exagerati (ca sa nu mai pomenim faptul ca nu toate activele erau in proprietatea lui Donald) dadea un total de doar 5 miliarde. Unde era restul? "Ma duc in birou sa gasesc si miliardul acela", a spus Weisselberg. Trei oameni care cunosc indeaproape si in amanunt finantele lui Trump spun ca, dupa parerea lor, averea lui nu valoreaza mai mult de 150-250 de milioane de dolari (cazinourile lui Donald si-au revenit in ultima perioada, asa ca am putea adauga cam 135 de milioane de dolari la estimarile de mai sus). Ceea ce inseamna ca Trump e bogat, dar nu miliardar. Trump comenteaza ca cei trei nu sunt decat niste invidiosi.

In editia din 2004, Forbes 400 arata ca Donald ar fi detinatorul unei averi de 2,6 miliarde de dolari si al 1,67 milioane de metri patrati in proprietati imobiliare in Manhattan - ceea ce e cu siguranta imposibil.

Intre 2000 si 2004, Forbes a ingaduit averii declarate verbal de Donald Trump sa creasca cu un miliard de dolari, crestere care ar fi survenit tocmai in momentul in care piata de capital traversa o perioada cam neagra. Partea detinuta de Donald in cazinouri (una dintre cele mai valoroase proprietati ale sale inainte de show-ul "The Apprentice") pierduse din valoare 7 milioane de dolari, desi piata imobiliara din Manhattan mergea tot mai bine.

Trump spune ca problemele pe care le aveau cazinourile - lipsa profiturilor, datorii sufocante, bani disparuti misterios - nu insemnau ca ar fi dat gres. Descrie managementul cazinourilor, dimpotriva, drept un mare succes "antreprenorial" - "antreprenorial" ar echivala cu dreptul lui de a lua bani de la cazinouri si de a-i folosi la altceva. In lista Forbes pe 2005, Trump figureaza cu 2,7 miliarde de dolari, pe locul 83. El crede ca estimarea nu e corecta. Spune ca averea lui personala "s-a triplat".


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.