Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna noiembrie 2011 de 1.491 lei, in crestere cu 2,3% (34 lei) fata de octombrie si cu 8,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, in noiembrie 2011, angajatii din intermedieri financiare au avut un castig salarial mediu nominal net de 3.705 lei, iar cei din hoteluri si restaurante de 857 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in perioada analizata de 2.054 lei, cu 2,2% mai mare decat in octombrie 2011, informeaza MEDIAFAX.

  • Salariul mediu, crescut de primele ocazionale
In luna noiembrie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost in crestere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Astfel, in alte activitati extractive s-au inregistrat cresteri cu 29,2%, iar in fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei intre 10% si 12%.

Majorari de 6,5% si 8,5% au avut loc in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati industriale, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice.

  • Cele mai mari scaderi ale salariilor

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate
de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale.
Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in industria metalurgica (de 6,3%), respectiv in sectorul fabricarii produselor din tutun (4,2%). In acelasi timp diminuari cu 1%-2% au avut loc in sectorul transporturilor pe apa, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (4%), evolutie ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, sanatate si asistenta sociala (1,2%), in urma platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici si administratie publica (1%), unde au fost platite sumele restante pentru diferite sporuri ori concediile de odihna.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.