Inflatia este principala problema cu care se confrunta cele zece noi state candidate in drumul lor catre zona euro. Ungaria si Letonia se apropie chiar de rata de inflatie a Romaniei, estimata pentru acest an la 8,5%, cu 6,3% mai mare decat limita impusa de Comisia Europeana.

Noile state membre ale Uniunii Europene care spera sa adopte moneda unica in urmatorii ani trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a putea intra in zona euro, a avertizat la finalul saptamanii trecute Comisia Europeana. Avertismentul Bruxelles-ului, chiar daca nu vizeaza direct Romania, reprezinta un semnal si pentru oficialii de la Bucuresti. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a avansat un orizont de timp plasat in intervalul 2012-2014, timp in care piata financiara ar putea satisface criteriile stricte care permit adoptarea euro.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a tras un semnal de alarma in urma intarzierilor constatate in tentativa pietelor financiare din cele zece noi state membre de a converge catre cele occidentale. Pentru a deveni membru al zonei euro, trebuie sa indeplinesti criteriile de la Maastricht in ceea ce priveste stabilitatea fiscala, cu o inflatie de maximum 2,3% si un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, sa ai fluctuatii ale cursului de schimb al monedei nationale de maximum 15% fata de cotatia euro. In plus, banca centrala a tarii aflate in pragul zonei euro trebuie sa fie independenta, statut pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) si l-a castigat anul trecut.

Chiar daca guvernatorul Isarescu estima ca Romania va putea adopta moneda europeana comuna undeva in 2012-2014, data va fi foarte probabil amanata cu cel putin 2 ani. Reducerea inflatiei de la 8,3%, cat a fost anul trecut, la putin peste 2%, cat este criteriul de adoptare a euro, este un proces dificil, iar acest nivel ar putea fi atins abia in 2009 - 2010, a declarat un oficial al Bancii Centrale. "E foarte greu sa duci inflatia de la 8,3% la 2 si ceva la suta. Noi spuneam ca vom ajunge la acest nivel in 2007 - 2008, dar probabil va fi 2009 - 2010", a afirmat sursa citata.

Dintre cele zece state noi intrate in Uniune, Estonia, Lituania si Slovacia intentioneaza sa adopte euro la 1 ianuarie 2007, iar Cipru, Letonia si Malta, la 1 ianuarie 2008.

Potrivit Fitch, Estonia, Lituania si Slovenia au sanse sa se indrepte spre 2006 ca data la care vor indeplini criteriile de la Maastricht si, in consecinta, ar putea fi gata sa adopte moneda unica europeana in ianuarie 2007. Ele sunt urmate indeaproape de Cipru, secondat de Letonia si Malta. Aceste state noi membre ale UE s-au alaturat Mecanismului European al Ratei de Schimb (ERM II) in aprilie 2005, prin urmare tinta de 2008 este considerata de Fitch drept una probabila. In ciuda optimismului agentiei de rating, Comisia Europeana a avertizat Estonia si Lituania sa isi intensifice eforturile si a estimat ca pregatirile de adopatare a euro in Cipru, Lituania si Malta sunt inca intr-un stadiu preliminar.

O analiza a Comisiei care sa estimeze data la care noile state vor putea adopta euro si sa "disece" gradul de pregatire al acestora va fi facuta anul viitor. Daca Fitch considera ca Slovacia si Polonia vor intra in zona euro in 2009, Cehia in 2010, iar Ungaria in 2011, Erste Bank este mult mai sceptica. In opinia specialistilor Erste, Slovacia va putea adopta euro in 2009, Polonia in 2012, iar Cehia si Ungaria in 2013.

Principala problema in adoptarea monedei unice, mai ales a celor 4 mari state, Slovacia, Polonia, Cehia si Ungaria, sunt deficitele bugetare ridicate, inflatia inca destul de mare si scepticismul propriilor cetateni si al politicienilor. Situatia cea mai dificila o are Ungaria, cu un deficit de 5,8% din PIB si o inflatie de 5%, urmata de Polonia, cu un deficit de 6,8% si o inflatie de 3,8%. In schimb, Cehia pare ca sta cel mai bine, aflandu-se la limita, cu o inflatie de 2,1%, sub 2,3%, ceruta de UE si un deficit de 3%, egal cu limita maxima agreata de Bruxelles.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.