Sfarsitul lunii noiembrie a adus pentru companiile de pe batranul continent afaceri-record: 36,4 miliarde dolari rezultati din vanzari-cumparari de companii de telecomunicatii. Cea mai mare tranzactie a fost incheiata intre Telefonica (Spania) si O2 (Marea Britanie) - 31,6 miliarde dolari.

Ultima afacere a fost incheiata intre operatorul norvegian de telecomunicatii Telenor si divizia suedeza a grupului britanic Vodafone, contra sumei de 1,035 miliarde euro (1,25 miliarde dolari). Pe scurt, primul o va cumpara pe cea de-a doua. "Castigul net in numerar al grupului Vodafone, dupa ce Telenor va prelua datoriile nete ale diviziei suedeze, va fi de aproximativ 970 milioane euro", se arata intr-un comunicat al companiei britanice.

Clientul nostru...

Telenor a anuntat ca tranzactia va conduce la cresterea bazei sale de clienti in zona scandinava cu 37%, la 5,6 milioane abonati. "Achizitia va imbunatati competitivitatea Telenor pe piata suedeza de telefonie mobila", a declarat vicepresedintele executiv al companiei norvegiene, Morten Karlsen Soerby.
Vodafone Sweden este al treilea mare operator de telefonie mobila din Suedia, cu 1,5 milioane abonati si o cota de piata de circa 15%. Divizia are insa o cota de piata de 23% din punctul de vedere al venituri-lor deoarece compania britanica realizeaza un castig mediu pe utilizator mai mare decat toate firmele concurente prezente in Suedia.

Episodul doi

Dar cel mai important operator de telefonie mobila din lume in functie de venituri, Vodafone, a vandut in Suedia si a plecat cu banii spre India. Acolo a cumparat 10% din actiunile companiei Bharti Tele-Ventures, principala firma de telefonie mobila din India, contra sumei de 1,5 miliarde dolari. Nu intamplator, tranzactia survine la scurt timp dupa ce autoritatile indiene au aprobat noi reglementari care permit firmelor straine sa detina o participatie de pana la 74% la operatorii locali de telecomunicatii, comparativ cu nivelul anterior de 49%.

Afacerea reprezinta de fapt o revenire a grupului Vodafone pe piata indiana, dupa ce a vandut pachetul minoritar de actiuni detinut la o firma regionala, in urma cu doi ani. Vodafone ar fi dorit sa cumpere mai multe actiuni, dar nu au existat vanzatori, a declarat Arun Sarin, directorul executiv al grupului britanic, nascut in India.

"Tranzactia este conforma cu strategia de dezvoltare a grupului pe pietele internationale. Acum intram intr-o tara aflata la inceputul procesului de dezvoltare, cu un grad redus de penetrare a telefoniei, dar unde populatia doreste sa foloseasca aceste servicii. Suntem multumiti cu 10%, insa daca vor exista ocazii ne-am putea majora participatia la Bharti", a spus Sarin intr-o conferinta de presa la New Delhi. Presedintele companiei indiene, Sunil Mittal, a declarat ca participatia de 10% include pachetul de actiuni de 5,65% detinut de fondul privat de investitii Warburg Pincus, din Statele Unite. Alte 4,4% din actiuni vor proveni de la compania Bharti Enterprises.

Episodul trei

Revenim in Suedia, unde grupul suedez Ericsson, producator de echipamente de telecomunicatii, a anuntat, tot saptamana trecuta, ca va prelua compania britanica Marconi pentru suma de 16,8 miliarde coroane suedeze (2,1 miliarde dolari) cu scopul de a-si intari pozitia pe pietele de telefonie si comunicatii. Achizitia va contribui la cresterea vanzarilor Ericsson cu 14 miliarde coroane suedeze (1 miliard lire sterline) si nu va influenta profitul pe actiune in 2006, urmand sa aiba o contributie pozitiva la castig in 2007.

Compania Marconi, ultimul producator britanic de echipamente de telecomunicatii, a inceput sa se confrunte cu probleme din luna aprilie, cand a pierdut un contract important atribuit de principalul sau client, BT Group, unei alte firme. Potrivit unui comunicat al companiei suedeze, contractul de preluare a activelor care contribuie cu 75% la cifra de afaceri a Marconi va permite extinderea afacerilor Ericsson in domeniul comunicatiilor fixe si mobile. Ericsson detine deja o pozitie dominanta pe piata echipamentelor de telefonie mobila.

Episodul patru

Perioada de "transferuri" se incheie spectaculos cu afacerea Telefonica. Operatorul spaniol de telecomunicatii va prelua compania britanica de telefonie mobila O2 pentru suma de 17,7 miliarde lire sterline (31,6 miliarde dolari), asigurandu-si astfel accesul pe doua dintre principalele piete de profil din Europa - Marea Britanie si Germania. Telefonica, a cincea mare companie de telecomunicatii dupa valoarea de piata, a anuntat luni ca va plati doua lire pentru fiecare actiune O2, cu 22% peste cotatia inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Afacerea este cu atat mai importanta, cu cat, la inceputul acestui an, un consortiu format din Deutsche Telekom si KPN a depus o oferta pentru preluarea O2, insa tranzactia a esuat. Grupul spaniol a cautat oportunitati de extindere in Europa, dupa ce timp de mai multi ani si-a consolidat activitatile din America Latina.

Ape limpezi pentru Vodafone in Romania

La noi, lupta Vodafone cu Telemobil s-a sfarsit dupa ce s-a ajuns la un acord in afara salilor de tribunal. Marca Vodafone fusese inregistrata in Romania in anul 1995 de catre compania Telemobil, care opereaza serviciul de telefonie mobila Zapp. Ulterior, compania britanica Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, s-a adresat justitiei pentru a obtine dreptul de utilizare a marcii in Romania. Intr-un prim litigiu initiat de Vodafone in anul 2003, cererea a fost respinsa, dar, pana la urma, a fost admisa solicitarea privind decaderea din dreptul de utilizare, tribunalul considerand ca Telemobil nu a utilizat marca Vodafone pe o perioada de cinci ani consecutiv.

Partea financiara a acordului dintre cele doua parti nu se cunoaste, dar e oricum neglijabila fata de suma pe care Vodafone a dat-o pentru MobiFon si cei peste 5 milioane de abonati ai sai - 2,5 miliarde dolari. Grupul britanic Vodafone detine retele de telefonie mobila in 27 de state si are parteneri in alte 14.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.