In Romania, maturitatea depozitelor bancare nu depaseste trei ani, in comparatie cu tarile din Uniunea Europeana unde exista posibilitatea de a economisi pe perioade care ajung si la 20 de ani. Volatilitatea cursului de schimb si a dobanzilor, dar si veniturile sau mentalitatea romanilor sunt principalele cauze pentru care bancile nu au in portofoliu astfel de produse.

Cine se gandeste sa-si faca un plan de economii pe o perioada mai mare de trei ani ar fi bine sa renunte, in conditiile in care bancile comerciale nu au in portofoliu astfel de produse. Desi sistemul bancar este in plina expansiune, romanii mai au de asteptat pana vor putea sa constituie depozite bancare cu scadenta la 15-20 de ani. In acelasi timp insa, trebuie mentionat ca si clientii, la randul lor, atunci cand au de ales, prefera depozitele la o luna sau la trei luni cu capitalizarea dobanzii.

Cauze

Bancherii cred ca aceasta situatie se datoreaza, pe de-o parte, instabilitatii care a caracterizat mediul economic in ansamblu si politicile fiscale in particular, iar pe de alta parte, mentalitatii romanilor care nu sunt inca dispusi sa imobilizeze sume de bani pe perioade lungi. "Bancile fac studii de piata si isi cunosc bine clientela. Datorita volatilitatii mari pe care au cunoscut-o in trecut cursurile de schimb si nivelul dobanzilor, populatia si-a creat un reflex in a prefera flexibilitatea de a trece repede dintr-o valuta in alta sau de a se muta de la o banca la alta. Ca sa poti sa faci asta, trebuie sa eviti imobilizarea banilor pe termen lung. Pe de alta parte, din cauza veniturilor scazute, mentalitatea si disponibilitatea de a economisi pe termen lung cu simplul scop de economisire nu exista", apreciaza Emanuel Odobescu, Deputy General Manager la Piraeus Bank Romania.

De asemenea, in ceea ce priveste bancile, acestea au dificultati in a prognoza pe termen lung un nivel al ratei dobanzii. Reprezentantii Libra Bank sustin ca, din cauza fluctuatiilor existente pe piata financiara, bancile nu au posibilitatea de a face o prognoza pe termen lung si foarte lung a evolutiei ratei dobanzii, in special pentru depozitele in lei. In plus, la ora actuala nu exista inca pe piata bancara un etalon pentru rata dobanzilor la depozitele pe termen lung, acest lucru fiind evident daca urmarim evolutia dobanzilor din ultimele luni.

"Este greu de calculat o dobanda pe termen lung in conditiile in care nu exista o curba de dobanda (yield curve), iar piata de capital - cea care ar trebui sa dea aceasta evolutie pe perioade mai lungi - este practic inexistenta. In plus, personal, nu cred ca romanii sunt dispusi sa economiseasca pe termen lung", crede Bogdan Mihoc, Director Trezorerie in cadrul HVB Bank.

Venituri mici

In ceea ce-i priveste pe clienti, acestia poate ca ar urma exemplul populatiei din tarile Uniunii Europene, unde gradul de economisire este mult mai ridicat. Veniturile romanilor insa, chiar si suplimentate de castigurile provenite din economia subterana, sunt inca prea mici. In plus, daca ar avea ce sa economiseasca, romanii nu au inca de ce sa o faca. "Daca, spre exemplu, constructia de case ar fi mult mai dezvoltata, iar veniturile ceva mai mari, oamenii s-ar mobiliza sa economiseasca pe perioade mai indelungate. Cresterea veniturilor determina cresterea economisirii pentru ca oricine, daca castiga un ban in plus, incepe sa fie tentat de a achizitiona obiecte mai scumpe, pentru care trebuie sa adune bani o perioada mai lunga", crede Emanuel Odobescu.

Riscuri neasumate

Pe de alta parte, la fel cum bancile nu pot calcula evolutia dobanzii, nici deponentii, in calitate de beneficiari, nu pot anticipa cat de profitabil este acest tip de plasament al banilor lor. Modificarile dobanzilor din ultima vreme sunt, din pacate, un argument solid pentru alegerea depozitelor pe termen scurt, clientii nefiind astfel motivati in a alege o perioada mai mare de economisire. Si in ceea ce priveste randamentul, trebuie mentionat ca in ziua de astazi costul de oportunitate e in favoarea depozitelor pe termen scurt deoarece castigul relativ care ar fi obtinut la un depozit pe termen lung fata de unul pe termen scurt nu recompenseaza suficient riscul de lichiditati pe care deponentul si-l asuma.

In ceea ce priveste moneda preferata pentru economisire, bancherii nu pot spune cu siguranta catre ce s-ar indrepta romanii in conditiile in care nivelul dobanzilor este cel ce impune regula. Daca e sa luam insa in calcul stabilitatea cursului euro-leu, manifestata in ultimul an, bancherii cred totusi ca majoritatea depozitelor pe termen lung ar fi constituite in lei. Pe de alta parte insa, daca ne gandim ca Romania va trece in 2012 la euro, putem sa luam in calcul si varianta in care romanii se vor indrepta catre moneda europeana.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.