Revirimentul puternic al exporturilor din ultima perioada a readus in atentie discutia despre modelurile de crestere pe care se poate sustine economia noastra si daca este posibila tranzitia de la un model la altul.

Daca un oficial al BNR spune ca orientarea catre exporturi, in detrimentul consumului, nu este o strategie care sa poata fi influentata in vreun fel de stat sau de autoritatile monetare, cei mai multi analisti considera ca un model bazat pe exporturi nete ar putea sa nu fie optim pentru specificul economiei romanesti.

Analistul economic Lucian Isar apreciaza ca Romania are sanse, in teorie, sa treaca la un model bazat pe exporturi, desi nu crede intr-un astfel de scenariu. Totusi, daca se va incerca abordarea unui model bazat pe exporturi, va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru reajustare si investitii majore, scrie Wall-Street.ro.

„Cresterea potentiala va putea ajunge la nivelul anterior, dar dupa o perioada lunga de timp, cu investitii masive si cu reintoarcerea romanilor plecati la munca in strainatate”, explica Isar.

Citeste articolul complet pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.