Sunt bogati, celebri, invidiati. Au pus pe picioare afaceri de succes in cele mai diverse domenii, de la comert cu materiale de constructii si investitii imobiliare pana la informatica si mass-media. Pe scurt, sunt cele mai bogate familii din Romania. Iata care sunt detinatorii primelor 10 pozitii, conform "Top 300 - Cei mai bogati romani" realizat de "Capital".

1. Familia Paunescu - 700-750 milioane dolari

Cele mai importante investitii ale familiei Paunescu au fost in 2005 in terenuri. A cumparat terenuri in aproape toate orasele importante din tara, inclusiv la Bucuresti, in oras, nu in afara, iar anul viitor va incepe sa construiasca, in parteneriat, blocuri de locuinte. Tot anul viitor va incepe si constructia unui complex pe terenul din spatele hotelului Lido, unde ca urmare a unei investitii de 90 de milioane de dolari vor fi executate doua blocuri de apartamente, un mall si un hotel de cinci stele.

2. Familia Voiculescu - 350 milioane dolari

Politica pare preocuparea principala a omului de afaceri care a fondat Antena 1. Din 2001, Dan Voiculescu s-a retras oficial din business si a ramas doar actionar principal al grupului Grivco, dedicandu-si de atunci aproape intregul sau timp politicii. Cele doua fiice, Corina, care detine o functie de conducere in cadrul Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu" si Camelia, care a preluat functia de presedinte-director general al Antenei 1, au participatii in unele societati din grup, insa acestea nu sunt semnificative.

3. Familia Zinger - 350 milioane dolari

Despre Maor Zinger se spune ca este deja, la cei 32 de ani ai sai, proprietarul a mai mult de jumatate din cladirile si vadurile comerciale din Brasov. A preluat afacerea de la tatal sau, pe care a dezvoltat-o pana la o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro, cat a atins grupul de firme controlat de familia Zinger anul trecut. Maor isi estimeaza, modest, valoarea activelor la peste 160 de milioane de euro si spune ca are in plan realizarea, in urmatorii trei ani, a unui complex rezidential in Brasov, in valoare de peste 320 de milioane de euro.

4. Familia sucu - 85-90 milioane dolari

Camelia si Dan se afla, in prezent, in plin proces de divort. Despre cum se va imparti averea lor, si ne referim aici in special la participatiile pe care le detin impreuna in cele 35 de societati comerciale ce fac parte din grupul Mobexpert, numai instanta va decide.

5. Virgil si Angelica Rapotan - 70-75 milioane dolari

Principala afacere a familiei Rapotan este compania de comert cu materiale de constructii Arabesque din Galati, care a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de peste 157 milioane de dolari, in conditiile unui profit brut de peste 15 milioane de dolari.

6. Mariuca si Florin Talpes - 40-45 milioane dolari

Valoarea afacerii detinute de sotii Talpes a cunoscut in perioada 2004 - 2005 o crestere importanta. Softwin a creat familia de produse de securitate marca BitDefender, care a devenit cel mai vandut produs IT romanesc in lume si cea mai raspandita marca romaneasca pe Internet. Utilizatorii din peste 100 de tari au platit peste 30 milioane de dolari in 2005 pentru produsele BitDefender.

7. Familia Tudorache - 40-45 milioane dolari

Proprietari ai companiei de distributie de medicamente Montero, sotii Tudorache si-au propus ca in 2005 sa depaseasca pragul de vanzari de 85 de milioane de euro. Prin intermediul companiei Montero, aceasta familie mai detine 46,7% din societatea bucuresteana Pumac si peste 80% din compania SIMAR Bucuresti.

8. Alina si Cristian Fughina - 35-37 milioane dolari

Grupul de firme K-Tech Ultra Pro, de distributie produse IT, detinut de familia Fughina a depasit in 2004 cifra de afaceri de 80 de milioane de dolari. La sfarsitul anului trecut, lantul de retail era alcatuit din 56 magazine, din care 18 in Bucuresti si restul in tara. in plus, ei au realizat si investitii imobiliare in terenuri, unul in Pipera, cu o suprafata de zece mii de metri patrati, si altul la iesirea din Bucuresti, de 15.000 de metri patrati, evaluate la peste doua milioane de euro.

9. Ion si Maria Tudor - 35 milioane dolari

Uzina mecanica din Ramnicu Valcea reprezinta afacerea de baza a familiei Tudor. Ei au insa investitii importante si in turism, fiind proprietari a doua hoteluri, unul in Baile Olanesti si altul in statiunea Mamaia. in prezent, au in derulare constructia unui nou hotel in Ramnicu Valcea, in care se vor investi pana la finalizare circa zece milioane de euro.

10. Familia Vonica - 35 milioane dolari

La 12 ani de la infiintare, compania familiei Vonica, Polisano, si-a creat o retea de distributie medicamente in toata tara, in acest moment ocupand locul trei la nivel national in livrarea de medicamente. Totodata, Daniela Vonica este proprietara, cu 84,8% din actiuni, a lantului de farmacii cu circuit deschis din Sibiu - Polisano Pharma


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.