Ultimii doi ani de criza din Zona euro au fost castigatori pentru Germania care a obtinut in ultima perioada un profit de 9 miliarde euro, a calculat un economist de la ING Bank pentru Euobserver.

Investitorii de pe pietele financiare au preferat sa cumpere obligatiuni germane considerate "sigure", dar care au o dobanda aproape de zero, in timp de obligatiunile tarilor din sudul Europei au ajuns la niveluri ale dobanzilor foarte ridicate.

  • "Pentru o vreme, economia germana a fost unul dintre beneficiarii crizei datoriilor suverane. De fapt, guvernul german poate obtine finantare pe piata aproape pe gratis", a declarat Carsten Brzeski, economist senior la ING Bank Belgia, conform Euobserver.

Cu o crestere economica puternica in Germania si cu investitorii care cauta refugii sigure pentru banii lor, Brzeski a calculat ca profitul net obtinut de Berlin din emisiunile de obligatiuni in comparatie cu alte tari din aceasta perioada se ridica la aproximativ 9 miliarde de euro.

"Interesant este ca acest lucru este deja mai mare decat recenta scutire de impozit de aproximativ 8 miliarde de euro pentru 2013 si 2014 anuntata de Guvernul german ", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.