Pentru moneda euro, implicit pentru Romania, saptamana aceasta va ramane in istorie fiind considerata de analisti drept una decisiva. Negocierile din aceste zile vor decide daca UE va salva euro sau daca fiecare tara isi va urma propriul drum, cu consecintele de rigoare.

  • Luni:

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au intalnit la Paris, pentru a pune la punct propunerile comune pentru guvernanta economica. Desi initial aveau idei semnificativ diferite despre modul in care zona euro ar controla bugetele nationale, cei doi lideri au ajuns la un acord.

Urmeaza o saptamana decisiva: "Maratonul" pentru euro

  • Marti:

De asemenea, in incercarea de a sublinia interesul vital al Statelor Unite ca Europa sa evite o dezintegrare, secretarul american Timothy Geithner va incepe o serie de vizite, marti, in Frankfurt, Berlin, Paris, Marsilia si Milano pentru a-i convinge pe liderii europeni sa actioneze decisiv. SUA sare in ajutorul UE

Tot marti, parlamentul grec urmeaza sa dea votul final pentru bugetul de austeritate pentru anul 2012.

  • Miercuri:

Miercuri si joi, liderii de centru-dreapta din majoritatea guvernelor zonei euro se intalnesc in Marsillia, informeaza business24. Aceasta va fi ocazia cu care prim ministrul spaniol, Mariano Rajoy, isi va prezenta promisiunile de a face reduceri bugetare masive si reforme economice menite sa restaureze situatia finantelor publice de la Madrid.

  • Joi:

Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanda cheie pentru a contracara raspandirea crizei si ar putea lua noi masuri pentru a asigura fonduri pe termen lung pentru bancile aflate la ananghie.

Criza Zonei Euro: Nehotararile unor lideri care nu gasesc solutia

  • Vineri:

Ultima zi a saptamanii este si cea decisiva: Summitul de la Bruxelles. Data de 9 decembrie este data terminus pana la care pietele, analistii financiari si oficiali europeni trebuie sa gaseasca solutii veridice pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, altfel risca sa intre intr-un vartej al incertitudinii si neincrederii cu efecte devastatoare pentru uniunea monetara.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.