Tarile din zona euro cu datorii care depasesc plafonul de 60% din PIB permis de legislatia UE trebuie sa creeze un fond special pentru sumele care sunt peste acest prag, urmand ca acestea sa fie rambursate in 20 de ani, potrivit unei propuneri germane pentru summit-ul european din aceasta saptamana.

Statele trebuie sa se angajeze totodata sa adopte reforme pentru ca datoriile sa nu mai depaseasca nivelul maxim admis de reglementarile UE, potrivit unei propuneri a ministrului german de Finante Wolfgang Schauble care a obtinut sprijinul cancelarului Angela Merkel.

Totusi, nu este clar daca Merkel va insista pentru aprobarea propunerii la summit-ul UE, principalul ei obiectiv fiind un acord pentru modificarea tratatului Uniunii pentru mai multa rigoare a disciplinei bugetare.

Schaeuble crede ca propunerea va creste increderea intrucat statele vor da semnalul ca vor sa limiteze datoriile la 60% din PIB, conform MEDIAFAX.

Investitorii asteapta ca liderii UE sa dea un semnal saptamana viitoare ca pot gasi o solutie pentru criza datoriilor care loveste si economia mondiala.

"Avem nevoie de un astfel de fond in fiecare stat din zona euro. Fiecare stat trebuie sa transfere intr-un fond special sumele datorate care depasesc 60% din PIB si sa le plateasca din veniturile fiscale. In decurs de 20 de ani, datoriile trebuie reduse la 60% din PIB", a declarat Schaeuble pentru Passauer Neue Presse.

In cazul Germaniei, fondul, care va include datorii federale, ale landurilor si municipalitatilor, va fi de circa 500 miliarde de euro, in conditiile in care datoriile Germaniei se ridica la aproximativ 80% din PIB, a spus Schaeuble.

Citeste si:
Urmeaza o saptamana decisiva: "Maratonul" pentru euro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.