Penalitati de 0,2% pe zi din daune pentru asiguratorii care nu indeplinesc obligatiile RCA.

Potrivit legislatiei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca, potrivit MEDIAFAX.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Totodata, pentru politele RCA emise incepand cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

"Acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) auto, aprobate de Consiliul CSA in sedinta desfasurata in data de 29 noiembrie", se mai spune in comunicat.

Prin modificarile aduse legislatiei, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

De asemenea, termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Potrivit CSA, incepand cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro in acest an), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro in acest an), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit CSA, volumul primelor subscrise din polite RCA in 2010 a fost de 2,46 miliarde de lei, an crestere cu 14,1% fata de anul precedent, in timp ce numarul contractelor a urcat cu 7,7%, la 6,55 milioane.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.