Lupta dintre "greii" petrolului romanesc, Dinu Patriciu - presedintele grupului Rompetrol - si fratii Iancu - patronii grupului Balkan Petroleum - se ascute tot mai mult, iar repercusiunile se vad asupra evolutiei actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia), care ieri au scazut cu 7%, ceea ce a insemnat o pierdere de circa 47 mil. euro pentru investitori.
Conflictul, pornit public intre cele doua tabere in cursul anului trecut, implica de acum si Parchetul General, dupa ce seful Rompetrol a acuzat faptul ca un document confidential din dosarul privatizarii Petromidia, instrumentat de catre procurori, a ajuns in mainile unuia dintre competitori, pe care acesta din urma il foloseste in justitie impotriva grupului Rompetrol.

"Cerem cu tarie o investigatie imediata si completa a modului in care un document intern de la PNA (Parchetul National Anticoruptie) produs de procurorul Adriana Cristescu a ajuns in posesia Faber si ce alte legaturi ar mai exista intre autoritatile de ancheta si Faber", a declarat ieri Dinu Patriciu, intr-o conferinta de presa convocata special pentru acest subiect.

Patriciu a fost insotit ieri de catre americanul Phil Stephenson, unul dintre managerii grupului, acuzat si el in dosarul privatizarii Petromidia, si avocatul Obie Moore din partea firmei Salans, angajata sa apere interesele actionarilor grupului Rompetrol. Firma Faber Trade & Invest, condusa de Alexandru Iancu, a preluat in toamna anului trecut un pachet de 5% din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) de la SIF Transilvania.

In calitate de actionar la Petromidia, Faber a deschis un proces civil impotriva Rompetrol Rafinare si a AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) la Tribunalul Bucuresti, unde se solicita printre altele nulitatea absoluta a contractului de privatizare a Petromidia, incheiat in 2000 de catre grupul Rompetrol si fostul APAPS (actualul AVAS).
"Am formulat si vom depune astazi (joi - n.r.) o plangere penala pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate", a spus Patriciu.

El afirma ca documentul respectiv a fost solicitat in repetate randuri de catre reprezentantii Rompetrol procurorilor, in baza legislatiei interne si internationale, insa nu au avut acces la acesta.

"In recentul dosar intentat in justitie, Faber a oferit in mod neintentionat dovada publica si clara ca a primit documente confidentiale de la PNA. Faber foloseste aceste informatii obtinute in mod ilegal de la procurori pentru a-si duce la indeplinire amenintarea de santaj lansata impotriva The Rompetrol Group in martie 2004, doar cu cateva saptamani inainte de publicarea infamului raport Talpes", mai spun reprezentantii Rompetrol.

"Ce este semnificativ insa este ca, de aceasta data, Faber a inclus in dosarul inaintat Tribunalului Bucuresti o anexa, care este un document confidential, produs in 2004 de Parchetul National Anticoruptie si care are ca semnatar pe Adriana Cristescu, care ulterior s-a mutat de la PNA la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si continua investigarea a 14 fosti si actuali actionari si manageri ai Rompetrol", a mai aratat Patriciu.

Imediat, procurorul Cristescu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia profesionala, dupa ce Patriciu a sustinut ca un document confidential semnat de ea a fost transmis unui concurent, fiind folosit in instanta.

Scandalul dintre Patriciu si fratii Iancu dateaza de mult timp, dar el a iesit la suprafata anul trecut, cand seful Rompetrol a afirmat public ca este santajat pentru ca s-a opus unei fuziuni intre Petromidia si Rafo Onesti, rafinaria controlata de Balkan Petroleum.

Patriciu l-a acuzat si pe Ioan Talpes, fostul consilier prezidential, ca este implicat in aceasta actiune.
Alexandru Marian Iancu a refuzat sa faca orice comentariu, anuntand ca va face luni o declaratie de presa pe aceasta tema.

Seful Rompetrol trebuie sa faca fata unui scandal imens in care sunt implicati premierul, presedintele si procurorul general al Romaniei. Premierul Tariceanu este acuzat ca l-a sunat pe procurorul general, Ilie Botos, sa se intereseze de soarta lui Patriciu, cand acesta era retinut si interogat de procurori in dosarul legat de privatizarea Petromidia.

Basescu, care nu este un fan al omului de afaceri, i-a reprosat public premierului ca a facut un gest "incorect". Ieri, premierul a dezmintit informatia potrivit careia Basescu i-ar fi cerut demisia ca urmare a telefonului pe care l-a dat in cazul Patriciu.
De asemenea, numele grupului Rompetrol este mentionat in scandalul international "Petrol contra hrana", in care peste 2.200 de firme din intreaga lume sunt nominalizate ca ar fi platit suprataxe pentru a obtine contracte in Irak pe vremea regimului lui Saddam Hussein.

Scandalurile legate de numele lui Patriciu din ultima saptamana au dus la o scadere a actiunilor Petromidia cu circa 20%, ceea ce inseamna o pierdere de circa 140 milioane de euro din valoarea bursiera a companiei. Ieri, capitalizarea companiei, unde Patriciu detine peste 51% direct si indirect, a ajuns la 617 mil. euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.