Angajatii fabricii Nokia din comuna clujeana Jucu vor primi, dupa disponibilizare, "intre trei si sapte sau opt salarii compensatorii", in functie de vechimea in unitate, banii urmand sa fie acordati incepand cu aprilie 2012, a declarat, joi, liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas, a declarat ca o parte dintre angajatii fabricii au fost anuntati joi seara despre cuantumul platilor compensatorii, acesta fiind rezultatul negocierilor purtate timp de o luna cu reprezentantii Nokia.

"In urma negocierilor purtate cu reprezentantii Nokia s-a stabilit ca angajatii care vor fi disponibilizati de la fabrica din Jucu vor primi intre trei si sapte sau opt salarii compensatorii, in functie de vechimea in unitate. Aceste salarii vor fi acordate incepand cu aprilie 2012. O parte dintre angajati au fost anuntati joi seara despre cuantumul salariilor compensatorii stabilit in urma negocierilor cu Nokia", a spus Ilcas, conform MEDIAFAX.

El a afirmat ca angajatii vor fi disponibilizati incepand cu ianuarie 2012, dar vor fi platiti de catre companie pana la sfarsitul lunii martie.

Vineri, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, declara ca autoritatile judetene negociaza cu oficialii Nokia acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii pentru angajatii fabricii din Jucu care urmeaza sa fie disponibilizati si ca, in paralel cu negocierile purtate de institutie cu reprezentantii Nokia, au loc discutii intre sindicalisti si oficialii companiei finlandeze.

  • "Am avut o discutie cu un vicepresedinte Nokia la nivel european, cu care am discutat probleme ce tin de protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati de la fabrica din Jucu. Nokia doreste sa gaseasca o solutie de acordare a salariilor compensatorii. Noi negociem cu ei acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii, avand in vedere faptul ca acestea nu sunt cuprinse in contractul colectiv de munca si nu exista obligativitatea de a le acorda. Nokia a avut deschiderea de a colabora cu noi si de a face asta. Vom vedea cate salarii obtinem. In paralel, sindicatele negociaza si ele acordarea de salarii compensatorii", afirma Alin Tise.
Citeste si:
Unde se "plateste" demisia cu 24 de salarii?
Unde se "plateste" demisia cu...

Cum, fabrica Nokia de la Jucu functioneaza din 2008, muncitorii mai pot primi maxim trei salarii compensatorii. Salariile muncitorilor de la fabrica de la Jucu ajungeau la aproximativ 700 de lei, deci suma maximă pe care un muncitor o poate încasa poate fi de 4.200 de lei, net, adica 1.000 de euro.

Potrivit acestuia, acordarea de salarii compensatori face parte din programul mondial al Nokia de protectie sociala in cazul unor disponibilizari.

"In baza acestui program al Nokia si-au manifestat disponibilitatea de a acorda salarii compensatorii pentru angajatii de la Jucu. Raman de vazut suma si cuantumul. Noi discutam cu cei de la Nokia pentru a ajuta sindicatele", spunea presedintele CJ Cluj.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.


Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Citeste si:
Un angajat al Nokia din Timisoara s-a sinucis, sarind in gol de la eta
Un angajat al Nokia din...

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj va finaliza pana la sfarsitul anului proiectul prin care vrea sa acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.

Liderii celor doua sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcas si Cristian Copil, au inceput, in primele zile ale lunii octombrie, negocieri cu conducerea Nokia Romania privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.