Tratatul de la Lisabona nu prevede retragerea unei tari din zona euro fara iesirea din cadrul Uniunii Europene, explica purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, in contextul dezbaterilor privind situatia Greciei, informeaza AFP.

"Tratatul nu prevede retragerea din zona euro fara iesirea din cadrul Uniunii Europene", precizeaza Karolina Kottova, subliniind ca aceasta este situatia "in momentul de fata" si sugerand ca Tratatul de la Lisabona poate fi modificat, scrie MEDIAFAX.


Atena a anuntat ca va organiza un referendum pe tema planului european de sustinere financiara, astfel ca unii lideri europeni au avertizat ca o respingere a planului ar insemna automat iesirea Greciei din zona euro. [Guvernul elen a aprobat referendumul]

Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare in decembrie 2009, a introdus in premiera clauza iesirii unui stat din Uniunea Europeana. In schimb, nu exista nicio clauza care sa prevada renuntarea la moneda euro.

"Locul Greciei este in zona euro si avem instrumente in acest sens. Am ajuns la acorduri pentru ca Grecia sa ramana in zona euro", a insistat Karolina Kottova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.