Visul prosperitati europene este din ce in ce mai indepartat pentru vecinii nostril. Din totdeauna exemplu pentru noi, vecinii de la granita de vest au dat serios de greu si sunt pe cale sa piarda finantarile europene. Pe drumul parcurs pana in acest moment critc, ne aflam si noi.

Cu fiecare achizitie imobiliara sau de bunuri de larg consum facuta pe credit in valuta, crestem riscul de a ramane fara finantarile europene post-aderare. Sau, altfel spus, cu fiecare masina din import cumparata in leasing, pierdem cativa metri de autostrada. Desi regula pare absurda, exista si functioneaza in economiile emergente din centrul si estul Europei, marcate de grave dezechilibre structurale.

Vecinii maghiari, bunaoara, simt pe pielea lor acest lucru, iar in scurt timp ne vom alatura lor, pentru ca batalia dintre banca centrala si guvernul de la Budapesta este aceeasi ca amploare si ca miza cu cea purtata la Bucuresti. Prima cauta sa reduca, prin toate mijloacele, apetitul public pentru consum, indiferent ca este vorba despre investitii sau produse de larg consum. Al doilea este un maestru al derapajelor bugetare. Nu pentru ca nu se pricepe, ci pentru ca primul an in Uniunea Europeana nu s-a dovedit providential prin el insusi, economia Ungariei fiind inca in cautarea retetei reusitei economice.

Aceasta este explicatia evolutiei dezastruoase a deficitului bugetar al tarii, pe cale sa "sara" de la cele 5,4 procente din produsul intern brut inregistrate anul trecut, la 6,1 procente, estimate pentru anul in curs. Dar chiar si asa, prognoza pe 2005 este considerata de catre Comisia Europeana ca fiind "excesiv de optimista" si "greu realizabila", in conditiile in care finantele nationale sunt la cota de avarie.
Euro nu va lua curand locul forintului

"sansele Ungariei de intrare in zona euro la data stabilita sunt aproape nule", arata analistii bancii de investitii JP Morgan, una dintre implicatiile grave ale dezechilibrului economic. Guvernul de la Budapesta anuntase ca in 2010 forintul va fi inlocuit cu euro. Evenimentul ar fi marcat indeplinirea criteriilor obligatorii pentru intrarea in zona euro, printre care figureaza un deficit bugetar nu mai mare de 3% din produsul intern brut al tarii.

Ratarea intrarii in zona euro este insa doar varful aisbergului. Pentru maghiarul de rand, ca are in buzunare euro sau forinti, conteaza mai putin. Important este ce-si poate permite de banii pe care ii are, iar vestea proasta pe care o primeste din partea functionarilor de la Bruxelles este ca tara sa ar putea deveni subiectul unei propuneri paguboase a Comisiei Europene catre Consiliul European, for cu drept de veto. Aceasta a anuntat ca nu exclude posibilitatea ca Ungaria sa fie sanctionata, pentru problemele sale economice, prin suspendarea finantarilor europene, in derulare si de perspectiva, destinate recuperarii decalajelor care o despart de tarile bogate ale Uniunii Europene. Ar fi o premiera pe care Comisia Europeana are posibilitatea legala de o pune in practica, iar aceasta ar duce la amanarea cu inca un deceniu a indeplinirii visului de prosperitate al maghiarilor.

Reforma fiscala, un lux Pentru Ungaria

• La ultimul summit al Consiliului European, ministrii de finante ai tarilor membre au recomandat guvernului maghiar sa uite de promisiunea facuta electoratului, aceea de reducere a fiscalitatii. O masura de acest tip este inoportuna, fiind de natura sa agraveze problemele de deficit bugetar, prin cresterea riscului de necolectare a veniturilor la bugetul public.

• Guvernul de la Budapesta a avansat ca tinta de deficit bugetar pentru 2006, 2,6% din PIB. Calculele paralele ale organismelor europene l-au adus insa rapid cu picioarele pe pamant. Deficitul bugetar estimat de catre Comisia Europeana este 5,2% din PIB, aceasta anuntand ca nici aceasta cifra nu este versiunea finala.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.