Investitiile straine directe atrase de Romania in primele opt luni ale anului au depasit 1,9 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 16% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in luna august intrarile de capital strain pe piata romaneasca au fost de peste 214 milioane de euro, fata de 180 milioane de euro cat s-a raportat cu un an inainte, cresterea fiind de 18%.

De asemenea, Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat recent o majorare a capitalului social al firmelor cu participare straina cu circa 38% in primele opt luni, pana la 1,58 miliarde de euro. Pentru luna august, ONRC a raportat o valoare a capitalului social subscris la firmele straine de peste 33 milioane de euro. Potrivit ONRC, cea mai mare parte a capitalul social subscris in luna august a provenit din majorari de capital, respectiv 81 de milioane de euro, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de doar 3,7 milioane de euro.

In luna august au fost inregistrate 105 societati noi cu participare straina la capital, cu un capital subscris de 3,7 milioane de euro, cele mai multe fiind infiintate de cetateni italieni - 22 si turci - 13. ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro. In anul 2004, nivelul investitiilor straine a fost de 4,1 milioane de euro, cu 116% mai mult decat in anul anterior, Romania situandu-se pe locul doi in regiunea Europei Centrale si de Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI), fiind devansata doar de Federatia Rusa, si depasind Ungaria si Cehia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.