Companiile siderurgice - taiate de pe lista * Pentru restructurare si salvarea firmelor, ajutoarele de stat - acordate pe principiul "pentru prima si ultima data"

Incepand din acest an, multe dintre societati nu vor mai beneficia de ajutoare de stat. Uniunea Europeana monitorizeaza cu mare strictete activitatea Consiliului Concurentei, impunand reguli si conditii clare ce trebuie respectate de catre autoritatile romane in acordarea unui ajutor de stat. "Din 2005, ponderea cea mai mare va fi detinuta de ajutoarele de stat orizontale: pentru cercetare-dezvoltare, IMM-uri, protectia mediului etc. Pe motiv ca in mare parte, procesul de restructurare a economiei romanesti a fost realizat, ajutoarele de stat verticale (cele legate de restructurarea unei companii) vor fi diminuate considerabil", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. El a evidentiat faptul ca sunt sectoare care nu vor mai beneficia de ajutoare de stat. Este vorba despre companiile siderurgice care au fost taiate de la orice fel de ajutoare de stat pana in 2008. In plus, societatile care au beneficiat de un ajutor de stat pentru restructurare nu vor mai primi altul. In acest caz, trebuie respectat principiul "pentru prima si ultima oara", a afirmat Berinde. In schimb, aceste societati pot primi altfel de ajutoare de stat, din categoria celor orizontale, in conditiile definite de reglementari.

Ajutoare de stat de doua miliarde euro, autorizate in 2004

Consiliul Concurentei a autorizat in acest an acordarea unor ajutoare de stat in valoare totala de 85.800 miliarde lei (2,09 miliarde euro). Au fost avizate 31 de decizii de autorizare, spune Berinde. Pentru prima data in Romania, au fost si decizii negative privind acordarea de ajutoare de stat, intrucat s-a constatat ca in cazul firmelor Textila Buhusi si Forseco Targu Ocna nu au fost indeplinite conditiile privind contributia beneficiarilor de ajutor de stat la programul de investitii necesar restructurarii. Potrivit presedintelui Mihai Berinde, Consiliul Concurentei va imbunatati procesul de monitorizare a ajutoarelor de stat si va supraveghea respectarea conditiilor impuse la momentul acordarii, precum si a legislatiei, astfel incat sa fie evitata clauza de salvgardare asumata de autoritatile romane in negocierile de aderare la UE. In cazul in care nu vor fi respectate anumite conditii, inclusiv cele referitoare la acordarea de ajutoare de stat, aderarea Romaniei la UE ar putea fi amanata cu un an.

Statul va ajuta intreprinzatorii care creeaza locuri de munca

"IMM-urile reprezinta motorul economiei romanesti. Intreprinzatorii privati sunt actorii cei mai dinamici, care se adapteaza repede la oportunitati", precizeaza Mihai Berinde. Orice firma privata care investeste in terenuri, cladiri, echipamente, creeaza locuri de munca si ofera servicii de consultanta va putea beneficia de ajutoare de stat. Intreprinzatorii care creeaza locuri de munca trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: acestea sa fie create pe o perioada de 3 ani de la finalizarea investitiei si mentinute timp de minimum 5 ani, proiectul de investitii sa duca la o crestere a numarului de salariati. Cei care ofera servicii de consultanta pot primi ajutoare de stat daca aceste servicii nu constituie o activitate permanenta sau periodica si nu sunt legate de cheltuielile de functionare normala a intreprinderii. Astfel, pentru investitii si creare de locuri de munca se acorda ajutor de stat in valoare de 65% din costurile salariale aferente slujbelor create pe 2 ani. Pentru servicii de consultanta, un intreprinzator poate primi ajutor de stat de pana la 50% din costurile eligibile. Societatile cu activitate de export sau care utilizeaza produsele nationale in detrimentul celor din import nu au acces la ajutoare de stat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.