Intre companiile de asigurari autorizate sa vanda polite RCA (raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule) si asigurati a aparut un nou tip de relatie contractuala, in conformitate cu Normele RCA pentru 2005, emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Potrivit acestui act, "persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania sunt obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA, respectiv contractul de asigurare, pe o durata nelimitata si sa mentina valabilitatea acesteia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului".

Daca pe parcursul derularii contractului, asiguratul doreste schimbarea asiguratorului, trebuie sa notifice in scris in prealabil asiguratorul RCA cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadelor de plata a primelor. Notificarea se va face in scris, iar dovada efectuarii acesteia ii revine asiguratului. Normele RCA prevad ca, "in cazul in care asiguratii nu comunica intentia de denuntare a asigurarii RCA in termenul prevazut, la expirarea perioadelor de plata a primelor asigurarea obligatorie RCA continua automat pe perioade egale cu cele anterioare, respectiv de 6 sau de 12 luni, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) nu exista prime/rate de asigurare restante pentru perioada de asigurare anterioara; b) asiguratii au platit prima de asigurare aferenta perioadei de asigurare urmatoare inainte de expirarea perioadei de asigurare anterioare".

De asemenea, asiguratorul trebuie sa-si anunte asiguratii ca termenul de valabilitate a politelor urmeaza sa expire si ca acestea trebuie reinnoite. Toate aceste noi prevederi ale Normelor RCA, desi par sa puna pe drumuri asiguratii, vor facilita, de fapt, crearea Centrului de informare CEDAM, o baza de date infiintata in conformitate cu reglementarile europene din domeniu. Aceasta va avea urmatoarele atributii: stocarea numerelor de inregistrare ale autovehiculelor de pe teritoriul Romaniei, inclusiv datele tehnice ale acestora, datele personale ale proprietarului sau conducatorilor auto care au provocat accidente; stocarea documentelor de asigurare RCA, inclusiv data de expirare a acoperirii asigurarii, precum si denumirea si sediul asiguratorilor RCA emitenti de documente de asigurare. In plus, CEDAM va oferi informatii detaliate si asupra comportamentului, ca platitor si conducator auto, al asiguratului.
Acestor noi prevederi din Normele RCA li se adauga liberalizarea partiala a pretului politei. Prin urmare, operatorii din piata de profil sunt de parere ca proprietarii de autovehicule ar trebui sa ia in calcul nu doar preturile atractive ale unor societati, ci si renumele si stabilitatea financiara ale acestora.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.