De teama UE, fostul guvern a renuntat sa ofere societatea fara selectie de oferte * Investitorii interesati de Electroputere pot depune ofertele pana pe 10 februarie

Dupa patru ani de incercari nereusite, cea mai mare societate comerciala aflata in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - Electroputere Craiova - este inca neprivatizata. Desi situatia economico-financiara a societatii este deosebit de dificila (datorii uriase la buget si nu numai, un numar mare de personal), privatizarea fiind singura solutie, fostul Cabinet Nastase nu a reusit sa dea Electroputere pe mana unui investitor care sa rezolve toate problemele. Prima incercare de privatizare a avut loc in martie 2001, in cursa pentru Electroputere inscriindu-se General Motors si KEG, Asociatia Salariatilor ELPAS, Compania de Transport Feroviar Bucuresti. Desi oferta selectata a fost a Asociatiei Salariatilor, aceasta nu a convins autoritatile ca dispune de fonduri suficiente pentru realizarea investitiilor, procesul de privatizare fiind reluat la finele anului 2001.

La a doua incercare de privatizare, castigatorul a fost consortiul General Motors si KEG Germania, care insa nu a mai prezentat o oferta imbunatatita conform cerintelor autoritatilor romane. Specialisti in sectorul locomotivelor, cele doua companii au dorit sa preia numai acele sectoare din Electroputere in care opereaza, potrivit unor surse implicate in privatizarea societatii. In iunie 2003, privatizarea Electroputere a fost reluata pentru a treia oara. De data aceasta insa, fostul Guvern a decis revocarea ofertei de vanzare a actiunilor detinute de fostul APAPS la Electroputere si a luat in calcul restructurarea societatii, prin divizarea pe sectoare de activitate, iar unitatile rezultate sa fie oferite la privatizare. Nici aceasta strategie nu s-a dovedit a fi fezabila, pe motiv ca ar fi fost nevoie de foarte mult timp pentru divizarea societatii si, practic, era imposibil ca unitatile rezultate din Electroputere sa fie privatizate simultan. Asa ca, fostul Cabinet Nastase si-a dat acordul ca Electroputere sa fie vanduta prin negociere directa, fara selectie de oferte catre un investitor strategic sau un consortiu de investitori. A fost aprobata si o hotarare de guvern in acest sens, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a pus pe treaba.

Motivand ca "investitorii sunt seriosi", presedintele AVAS, Mircea Ursache, a decis in urma cu o luna sa vanda Electroputere consortiului format din firmele Siemens-Germania, Asociatia Salariatilor si DAB Greece. Cand in sfarsit Electroputere era ca si privatizata, fostul Cabinet Nastase s-a razgandit si a decis reluarea din nou a privatizarii Electroputere. "In conditiile in care Romania a incheiat capitolul "Concurenta", am apreciat ca nu mai are rost sa aplicam o hotarare de guvern veche, ce aproba strategia de privatizare a Electroputere prin incredintare directa", ne-a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache. Investitorii interesati de Electroputere sunt asteptati sa depuna ofertele pana la data de 10 februarie, trebuind sa aiba o experienta de cel putin 10 ani in una dintre activitatile societatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.