MEC vrea sa puna compania sub protectia Legii privind reorganizarea judiciara si falimentul, pentru a nu fi executata de ANAF

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va elabora, pana la sfarsitul acestei luni, un plan de reorganizare judiciara pentru Termoelectrica a anuntat ieri Codrut Seres, ministrul de resort. Aceasta masura vine ca raspuns la anuntul facut de Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), conform caruia Termoelectrica urma sa fie executata pentru datoriile la bugetul de stat.

Factura pe 15 ani

"Termoelectrica are profit pe partea operationala, dar pierde din cauza dobanzilor si penalitatilor acumulate la datoria istorica a societatii. Compania prezinta, acum, factura pentru 15 ani de implicare a politicului in activitatea sa, pentru diferite comenzi electorale de pastrare a preturilor de vanzare a energiei termice sub nivelul cheltuielilor de productie", a precizat Codrut Seres.

Seres sustine ca, in prezent, Termoelectrica isi plateste catre bugetul de stat atat datoriile curente, cat si o mica parte din datoriile istorice, evaluate de ministru la "cateva miliarde de lei vechi lunar". Acest lucru nu este, insa, suficient pentru ca Termoelectrica sa reuseasca sa-si achite toate cele 44.000 de miliarde de lei vechi, la cat se ridica in prezent datoriile sale.

ANAF ar putea deveni actionar la centralele companiei

La prima vedere, reorganizarea judiciara a Termoelectrica pare o solutie de moment pentru a-l impiedica pe Bodu sa puna sechestru pe conturile firmei. Cu toate acestea, ministrul economiei si comertului considera ca o astfel de masura este esentiala pentru ca procesul de privatizare a colosului de stat sa poata continua.

"Este una sa vinzi o societate care functioneaza, bine sau rau, dar functioneaza, si alta sa incerci sa vinzi o companie cu conturile blocate", a precizat Seres. Ministrul a afirmat, de altfel, ca MEC nu s-a opus niciodata privatizarii Termoelectrica, raspunzand, astfel, afirmatiilor lui Bodu, conform carora executarea silita este o forma de privatizare.
In momentul de fata, se pare ca ANAF nu are decat doua solutii la indemana pentru rezolvarea situatiei de la Termoelectrica: fie vinde termocentralele detinute de companie, fie devine actionar la acestea, in contul recuperarii datoriei.

55% din productia de curent a Romaniei este asigurata de Termoelectrica


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.