afirma Adriean Videanu, vicepremier pe probleme economice * Rectificarea bugetara - programata pentru inceputul lunii aprilie

Echipa de negociatori a FMI va sosi pe 25 ianuarie la Bucuresti pentru a negocia cu autoritatile romane un memorandum suplimentar de politici economice pentru modificarea acordului stand-by incheiat anul trecut. Cele doua parti vor discuta principalii indicatori macroeconomici pentru acest an si efectele modificarilor fiscale - in special, introducerea cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor si reducerea de la 25% la 16% a impozitului pe profit - asupra bugetului general consolidat. "FMI nu are o problema cu cota unica in sine, ci cu respectarea unor indicatori macroeconomici care au fost conveniti in acordul cu Romania", a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Potrivit analizei asupra efectelor bugetare, reforma fiscala aprobata de noul guvern ar urma sa duca la un deficit bugetar de aproximativ 30.000 de miliarde de lei, care va fi compensat in parte prin renuntarea la diminuarea CAS si prin majorarea impozitului pentru microintreprinderi si a impozitului pe dividende pentru persoanele fizice. "In acest an nu este posibila diminuarea CAS, deoarece acest lucru ar crea un gol de inca 10.000 de miliarde de lei la bugetul statului.

De asemenea, majorarea impozitului pentru microintreprinderi, precum si unele masuri de ajustare fiscala, va duce un plus bugetului de aproximativ 5.500 de miliarde lei", a declarat pentru Adevarul Adriean Videanu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor in domeniul economic. Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca introducerea cotei unice va crea mari probleme pe termen mediu si lung. "Este foarte clar ca aceasta decizie a fost una politica si a fost luata in urma unor promisiuni. Este un lucru care trebuia implementat, dar pe termen mediu si lung va avea repercusiuni concretizate in special intr-un gol de venituri la bugetul general consolidat. Acest lucru va trebui compensat printr-o crestere de noi taxe, cum ar fi accizele, care va duce la cresterea pretului benzinei si motorinei, sau printr-o taiere drastica a unor cheltuieli, lucru care va ameninta reforma in justitie, mediu etc., si va periclita deficitul bugetar", este de parere Mihai Tanasescu. Vicepremierul Adriean Videanu recunoaste ca in primele sase luni ar putea exista un gol de venituri la buget, insa acesta va fi echilibrat printr-o colectare mai buna a veniturilor aflate acum in zona economiei subterane sau gri, precum si prin o crestere a incasarilor din CAS.

In replica, fostul ministru al Finantelor a afirmat ca aprobarea unei asemenea masuri, fara consultarea in prealabil a reprezentantilor Fondului, va conduce la introducerea unor masuri restrictive foarte importante in ceea ce priveste cresterea taxarii, escaladarea inflatiei si un puseu al deficitului de concurent de pana la 7-8% fata de 6,5% la sfarsitul anului trecut. "Acest lucru nu se va intampla. Vom respecta calendarul privind cresterea accizelor convenit cu Uniunea Europeana. De asemenea, impreuna cu Banca Nationala ne vom consulta asupra masurilor de politica fiscala, astfel incat plusul de venituri care va ramane la populatie sa nu se aplice exclusiv asupra consumului si apoi sa se resimta in inflatie. Potrivit calculelor noastre, deficitul de cont curent se va reduce la sfarsitul acestui an undeva intre 5,8 si 6,2% din PIB", a precizat Videanu. Potrivit vicepremierului, deficitul bugetar pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l propuna negociatorilor FMI va fi de aproximativ 1,5% din PIB, insa oficialii FMI solicita o diminuare a acestuia ca o garantie de stapanire a inflatiei pana la nivelul de 1% din PIB. "Acestea sunt cifrele pe care vom negocia si vom vedea apoi la ce rezultate ajungem.

Totodata, in ceea ce priveste nivelul inflatiei, noi pastram tinta de 7% pentru sfarsitul acestui an. In orice caz, la sfarsitul anului 2005, inflatia va fi socotita cu o singura cifra", a explicat Videanu. Cele doua parti au avut deja o intalnire informala cu reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, la care au participat, alaturi de Adriean Videanu, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si cel al Economiei, Codurt Seres, in care acestuia i-au fost prezentate masurile din domeniul fiscal, precum si intentia de a spori actiunile de combatere a evaziunii fiscale. Ministrul Finantelor a mai precizat ca, dupa finalizarea discutiilor cu Fondul Monetar pentru incheierea memorandumului suplimentar de politici economice, Guvernul va proceda la o rectificare bugetara, care sa se conformeze noilor tinte, rectificare care va avea loc cel mai probabil la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.