„Inventia” preturilor minime la tutun ii avantajeaza clar pe producatorii de tigari scumpe

Ministerul Finantelor s-a lipit ca musca de articolele din proiectul Codului Fiscal care creeaza un avantaj nemeritat producatorilor care detin suprematia pe piata tigarilor. In versiunea periata si imbunatatita a proiectului Codului Fiscal, publicata saptamana trecuta pe site-ul Finantelor, preturile minime la tigari si alcool n-au disparut, in ciuda criticilor aduse de comisarul european pe probleme de programare bugetara si de Consiliul Concurentei.

Propunerea buclucasa a supravietuit numeroaselor modificari decise de ministerul de resort, desi ar fi trebuit sa fie printre primele prevederi la care se renunta. Fiscul a abandonat ideea impozitului de 0,5a din valoarea calculatoarelor si birourilor. Insa preturile minime au ramas. Problema este ca astfel de masuri incalca tratatul care sta la baza Uniunii Europene, ce interzice impunerea unor preturi minime. "Se discuta inca pe tema accizelor", a fost raspunsul dat de reprezentantii Ministerului Finantelor.

Daca propunerea ministerului ajunge in faza de lege, romanii nu vor mai putea cumpara tigari la un pret mai mic de 76a din cel al celor mai vandute. In prezent, cele mai populare in Romania sunt tigarile cu preturi medii - de circa 34.000 lei, precum Viceroy (produs de BAT), LM (de la Philip Morris). Daca se introduce pretul minim - reprezentand 76a din pretul celei mai vandute categorii, tigarile ieftine, cum ar fi Carpati, ar trebui sa se scumpeasca cu peste 3.000 de lei, de la 22.000 lei la 25.840 lei.

Povestea se va repeta de fiecare data cand producatorii celor mai vandute tigari cresc preturile. 1.000 de lei in plus la pachetul de LM sau Viceroy se va traduce printr-o scumpire de 760 de lei la pachetul de Carpati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.