Bancherii ne pun sa alegem: ori economisire, ori credite ieftineNici n-au scazut bine dobanzile la creditele in lei, sub presiunea provocata de BNR prin blocarea creditarii in valuta si reducerea la 1% a dobanzii la care bancile comerciale pot plasa surplusurile de lichiditati, ca bancherii incep sa vorbeasca de perspectiva unor cresteri de dobanzi.

Dobanzile la creditele in lei vor creste din nou anul viitor pentru ca bancile care practica acum preturi de dumping nu vor avea resurse sustenabile in timp pentru a refinanta credite atat de ieftine, afirma Nicolae Danila, presedintele BCR.

"Tot mai multe banci s-au vazut blocate in a mai oferi credite in valuta si ca urmare acum arunca pe piata credite in lei aproape la orice cost. Este evident ca nu pot rezista in ritmul acesta, avand in vedere ca nu exista surse de finantare in lei pe termen mediu si lung", a declarat Danila. El arata ca si in Ungaria, de exemplu, unde inflatia este sensibil mai scazuta decat in Romania, dobanzile la creditele in moneda nationala se situeaza la 11-12% pe an.

Si Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD-SocGen, crede ca actualul trend de scadere a dobanzilor este nesustenabil, mai ales in cazul depozitelor, fiind de asteptat un "reflux inevitabil".

In ultima luna, confruntate cu sistarea creditarii in valuta, multe banci s-au lansat intr-o cursa a reducerii dobanzilor la creditele in lei. Confruntandu-se cu o cerere insuficienta pentru finantari in moneda nationala, bancile n-au ezitat sa sacrifice dobanzile la depozite pentru a putea ieftini si mai mult creditul in lei, pana la 7-8% pe an, fara a renunta insa la marjele consistente.

"Nu este admisibil ca diferenta dintre dobanzile platite de banci si cele incasate sa se mentina atat de mare, parca ar fi batuta in cuie. Indiferent daca dobanda de referinta creste sau scade, aceasta diferenta ramane incredibila, respectiv de aproximativ 13%", comenta recent consilierul prezidential Theodor Stolojan.

In timp ce reduc la sange dobanzile la depozite, bancherii mizeaza pe un impuls de la BNR. "Actuala conjunctura nu poate dura foarte mult, iar semnalul cresterii dobanzilor nu poate veni decat de la banca centrala", crede Mihai Bogza, presedintele Bancpost. "Asteptam o reasezare a dobanzilor in termen de 5-6 luni. Desi promovam activ creditele in lei, ducandu-ne jos cu dobanzile, constatam reticenta din partea clientilor corporativi, care se tem din cauza ca dobanzile de referinta de care pot fi legate costurile creditelor au un grad de volatilitate mult prea mare. Noi nu putem oferi dobanzi fixe nici macar pe 1-2 ani, iar pe termen mediu si lung nu avem nici surse de refinantare", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank si vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

El sustine ca prin masurile de blocare a creditului in valuta, BNR nu a facut decat sa introduca un risc aferent creditelor pe termen lung in lei, in conditiile in care bancile nu dispun de refinantare corespunzatoare.

"Sper ca aceasta anomalie a dobanzilor sub nivelul inflatiei nu va persista. Fenomenul intrarilor de valuta ca urmare a liberalizarii contului de capital s-a aplatizat, asa incat nu cred ca trebuie sa ne punem multa vreme deponentii in ipostaza de a subventiona dobanzi scazute la creditele in lei acceptand remuneratii ale economiilor care nu mai aduc castiguri reale", comenteaza Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD-SocGen.

El sustine ca piata are nevoie de un impuls din partea BNR pentru a reconsidera nivelul dobanzilor oferite la depozitele in lei, in lipsa alternativelor de plasare a lichiditatilor. "Nu poti plasa toate lichiditatile in credite, oferta de titluri de stat este foarte subtire, iar BNR plateste numai 1%. In momentul de fata nu avem nici o viziune clara a ceea ce se poate intampla cu dobanzile in decurs de un an", spune Bunescu.

"BNR va trebui sa reia macar partial procesul de sterilizare si sa duca dobanzile acolo unde acestea trebuie sa fie, corelat cu inflatia. Deocamdata a creat confuzie pe piata: niciodata nu am avut diferente de dobanzi de la simplu la triplu la depozite, respectiv de la simplu la dublu la credite", a declarat Dan Pascariu.

El afirma ca multe banci lucreaza deja in pierdere in conditiile in care platesc dobanzi de 5-6% la depozite, iar de la BNR primesc 1%. "Pentru a compensa acest dezechilibru, se vor duce cu dobanzile la depozitele in lei atat de jos incat va aparea pericolul real ca economisirea sa fie descurajata", comenteaza Pascariu, aratand ca intr-o astfel de situatie piata poate asista la o euroizare/dolarizare a economiilor.

"Trebuie sa fim foarte ingrijorati de descurajarea economisirii. Nu ne putem baza pe economiile atrase din import pentru ca este periculos din punct de vedere macroeconomic", conchide profesorul de economie Daniel Daianu.

"Dobanzile la creditele in lei vor creste pentru ca bancile care practica preturi de dumping nu vor avea resurse sustenabile pentru a refinanta credite atat de ieftine."
Nicolae Danila, presedintele BCR

"Sper ca anomalia dobanzilor la depozite sub inflatie nu va persista. Nu trebuie sa ne punem multa vreme deponentii sa subventioneze dobanzi scazute la creditele in lei."
Petre Bunescu, vicepresedinte BRD

"Asteptam o reasezare a dobanzilor in termen de 5-6 luni. Desi promovam activ creditele in lei, constatam reticenta din partea clientilor corporativi."
Dan Pascariu, presedintele HVB

"Semnalul cresterii dobanzilor nu poate veni decat de la BNR. Nu putem face abstractie de costuri si am redus dobanzile la depozite. Nu suntem institutii caritabile."
Mihai Bogza, presedintele Bancpost


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.