Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea din 2011 a crescut cu 0,2% fata de trimestrul I 2011. Motoarele ce au propulsat economia au fost industria si agricultura, conform Institutului National de Statistica.
  • Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+3,4%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+0,9%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,3%).

  • Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2011 cererea interna a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.