Guvernul a aprobat noi reglementari fiscale prin care anuleaza penalitatile tuturor persoanelor fizice si firmelor care isi platesc datoriile fata de stat pana la 31 decembrie. Cum comentati?

Executivul "va ierta" astfel, penalitatile firmelor care isi platesc datoriile fata de stat pana la 31 decembrie si va reduce la 50% penalitatile in cazul in care contribuabilii vor plati obligatiile catre buget in primul semestru din 2012.

"S-a decis anularea penalitatilor pentru firmele care isi platesc integral datoria catre stat si dobanda aferenta pana la 31 decembrie. De asemenea, se vor reduce cu 50% penalitatile firmelor care vor achita principalul si dobanzile pana la 30 iunie 2012", a spus secretarul de stat din Ministerul Finantelor Dan Lazar, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat reglementari introduse in Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, fiind stabilita totodata o noua procedura de stingere a obligatiilor fiscale.

  • Care vor fi datoriile ce vor fi "iertate" de catre Guvern?

"Prima data se vor stinge debitele principale pentru taxele si impozitele cu stopaj la sursa, apoi debitele principale pentru celelalte contributii, in ordine istorica, si la final se sting accesoriile, tot in ordine cronologica", a spus secretarul de stat. El a justificat aceasta masura prin nevoia de a permite firmelor sa-si plateasca datoriile istorice catre stat si totodata acestea sa nu mai acumuleze alte datorii.

Alta decizie vizeaza certificatul fiscal, acesta urmand sa cuprinda nu numai obligatiile, ci si creantele firmelor.

"Pana in prezent, daca o firma solicita certificat fiscal, in document erau trecute doar obligatiile fata de stat. De la 1 septembrie se vor mentiona in certificat si creantele. Daca o firma are de plata la buget 50.000 de lei, dar in acelasi timp trebuie sa i se ramburseze TVA in valoare de 51.000 de lei, ea e considerata un bun contribuabil si poate participa la o licitatie publica, de exemplu", a spus Lazar.

In plus, noile reglementari permit firmelor mici sa depuna declaratia unica trimestrial, nu lunar, ca pana in prezent.

  • Cine va beneficia de aceste facilitati?

"Vor beneficia de aceasta facilitate firmele cu o cifra de afaceri de maximum 100.000 de euro, existand si o limita in ceea ce priveste numarul de angajati. De exemplu, daca o firma este sezoniera si in lunile cu activitate are 2, 3, 4 angajati, la sfarsitul anului se va face o medie. Daca numarul total al angajatilor impartit la 12 luni este sub 3, sa zicem ca e 2,99, firma poate beneficia de aceasta prevedere", a mai spus Lazar, conform Wall-Street.ro.
Citeste si:
Cîțu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu...
Cîțu: Nu există un cadru...

  • Anularea penalitatilor se va aplica si persoanelor fizice care au datorii la stat

Anularea penalitatilor fiscale se va aplica si persoanelor fizice care au datorii la stat daca vor fi platite restantele pana la finele anului, a declarat ministrul Finantelor, Gheoghe Ialomitianu.

De asemenea, vor fi reduse la jumatate penalitatile acelor contribuabili care vor plati obligatiile catre buget in primul semestru din 2012.

Ialomitianu a mentionat ca de aceste facilitati vor beneficia si persoanele fizice care au datorii sub forma impozitelor pentru case, terenuri sau din contracte de inchirieri.

Potrivit ministrului Finantelor, daca pana la 31 decembrie un numar de 330.000 de firme care inregistreaza datorii ar plati principalul, in valoare totala de 17 miliarde de lei, atunci o suma de 2,5 miliarde de lei ar fi anulata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.