Theodor Stolojan a criticat bancile din Romania pentru dobinzile practicate la credit si la depozit. Consilierul prezidential a reluat acuzele presedintelui Traian Basescu la adresa sistemului energetic, dupa care le-a plins de mila exportatorilor din cauza intaririi leului in raport cu valutele.

Sfatuitorul lui Basescu crede ca diferenta de 13% intre dobinzile pe care le platesc bancile pentru depozite si cele pe care le solicita pentru credite este incredibil de mare. Acest lucru i se pare inadmisibil si a cerut bancilor sa reduca acest ecart, care ramine ridicat chiar daca Banca Nationala scade dobinda de referinta. Bancherii, pentru care o astfel de masura ar insemna reducerea profitului, spun ca nu prea se poate si ca aceste dobinzi sint dictate de piata, deci o ieftinire a creditelor sau acordarea de dobinzi mai mari pentru depozite nu se poate face prin masuri administrative. Stolojan n-a pierdut ocazia de a relua atacurile la adresa actorilor din piata de electricitate, lansate mai demult de Traian Basescu. Aceeasi placa: piata nu e libera si citeva firme fac legea.

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat ca sint sectoare unde tranzitia este considerata incheiata si principiile sint cele ale economiei de piata functionale, desi, in realitate, lucrurile stau diferit. El a dat exemplul sectorului bancar si al celui energetic.

"Un exemplu ar fi piata energiei, unde credeam ca este o piata libera, dar, in realitate, doua-trei firme faceau legea", a spus Stolojan. In opinia sa, sectorul bancar, unde sint prezente unele dintre cele mai puternice banci din Europa, ar trebui sa scada costurile tranzactiilor operatiunilor economice. "Nu este admisibil ca diferenta dintre dobinzile platite de banci si cele incasate sa se mentina atit de mare, parca ar fi batuta in cuie. Indiferent daca dobinda de referinta creste sau scade, aceasta diferenta ramine incredibila, respectiv de aproximativ 13%", a spus Stolojan.

El a precizat ca Presedintia este preocupata de aceste probleme, care au impact negativ asupra firmelor si intreprinzatorilor.

La energie se mai lucreaza, la banci nu se poate

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, recunoaste ca piata de electricitate va functiona eficient abia in 2007. "Piata se asaza in citiva ani. Noi am deschi-s-o de citiva ani, dar abia la jumatatea acestui an s-au stabilit regulile si mecanismele prin care sa functioneze liber. Pina acum au fost limitari. La inceput, pe piata libera au intrat doar citiva, pentru ca principalul criteriu a fost consumul mare. Acum nu mai exista aceasta limitare, dar este clar ca cei care au intrat primii, atunci, au un avantaj fata de cei care intra acum. Asta a fost istoria si asa au fost legile", ne-a spus Opris. De altfel, si seful lui Stolojan, presedintele Basescu, s-a legat recent de piata de energie, unde exista "niste baieti destepti" care cumpara energie mai ieftina decit restul.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) nu doreste sa intre in polemica cu consilierul prezidential. El spune ca, totusi, diferenta dintre dobinda activa si cea pasiva nu depinde doar de dobinda de referinta a BNR. "Aceasta diferenta este o rezultanta a mediului economic si a celui de piata. Reglarea acestei diferente nu se poate face prin masuri administrative". Reprezentantul asociatiei bancherilor atrage atentia ca diferenta de dobinda enuntata de Stolojan (13%) este valabila doar la depozitele si imprumuturile in lei. "Sistemul bancar din Romania este, dupa parerea mea, pregatit pentru integrarea europeana, fapt aratat de altfel si de recentul raport de tara", a adaugat Ghetea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.