Castigul salarial mediu net a urcat cu 14 lei in iunie, la 1.472 lei, cresterea de 1% fiind determinata de acordarea de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanta, sume din profitul net si din alte fonduri, inclusiv tichete cadou, sau de productii si incasari mai mari.

Castigul salarial a fost mai mare fata de luna mai in majoritatea activitatilor din sectorul economic.

  • Unde au fost inregistrate cele mai mari cresteri salariale?

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net se inregistreaza in intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei), informeaza Institutul National de Statistica.

Cele mai mari cresteri, de 9-11%, au fost inregistrate in telecomunicatii si industria farmaceutica.

Cresteri intre 6% si 8% au fost raportate pentru productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Totodata, salariile au avansat cu 4-6% in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile.

La polul opus, o scadere de 14,3% a salariului mediu net s-a inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii)

  • Unde au avut loc scaderi ale salariului mediu net?

Veniturile s-au diminuat cu 4-7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei.

In sectorul bugetar, castigul salarial mediu net a avansat cu 1,3% fata de luna mai in sanatate si asistenta sociala, ca urmare a platii sumelor restante sau a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati.

In administratia public, salariul mediu net a urcat cu 0,4%.

In schimb, in invatamant castigul salarial a coborat cu 1,7%, ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic sau a incheierii contractelor personalului suplinitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.