Deficitul comercial al Romaniei atinge, din pacate, de la luna la luna, cote alarmante. In tot acest timp, autoritatile incearca sa reorienteze atentia opiniei publice spre nivelul exporturilor care, potrivit acestora, creste semnificativ. In replica, exportatorii spun ca comertul exterior al Romaniei se afla intr-un declin nemaiintalnit, iar deficitul comercial ameninta sa ajunga pana la sfarsitul acestui an la 10 miliarde de euro.

Deficitul comercial a urcat in primele noua luni ale acestui an la 6,59 miliarde de euro, nivel dublu fata de aceeasi perioada a anului 2004. Potrivit Institutului National de Statistica, numai in luna septembrie a acestui an, deficitul comercial a fost de 776,5 milioane de euro.

In perioada ianuarie-septembrie a.c., exporturile au crescut, potrivit INS, cu 17,6%, pana la 16,4 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 23 de miliarde de euro, cu 23,7% mai mult fata de perioada similara a anului 2004. "Anul 2005 a fost un an in care exporturile au avut un ritm de crestere ridicat. Am inregistrat recorduri in lunile martie si iulie, insemnand cele mai bune valori in ultimii 15 ani. In luna septembrie, exporturile au depasit, pentru prima data, intr-o singura luna, pragul de doua miliarde de euro", s-a declarat ieri, multumit, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

"Crestere aparenta, practic, exporturile sunt in declin!"

Exportatorii au insa o alta varianta, apreciind ca exporturile nu cresc, ci dimpotriva, sunt intr-un declin semnificativ. "Aceste cresteri sunt doar aparente, care au la baza cresteri ale preturilor de baza la produsele petroliere si derivate. Exporturile sunt intr-un declin, scazand din pacate la principalele marfuri", ne-a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Potrivit acestuia, cresterea deficitului comercial este alarmanta si se va ajunge in situatia in care acest indicator va ajunge, pana la sfarsitul acestui an, la un nivel de 10 miliarde de euro. "Am putea asista la un dezastru, ca deficitul comercial sa ajunga la 10 miliarde de euro, adica 16% din Produsul Intern Brut, nemaiintalnit in Europa", ne-a mai precizat Ionescu.

Potrivit INS, cele mai dinamice categorii de produse la export au ramas cele minerale, metalurgice, precum si mijloacele si materialele de transport, cu majorari de 79,6%, 19,5%, respectiv 37,1%. Din pacate insa, la capitolul confectii - marfuri mult "curtate" pana nu demult de straini, exporturile au scazut dramatic, aducand producatorilor mari pierderi. Acestea se traduc in inchiderea multor unitati de productie si trimiterea in somaj a mii de oameni.

"Cel mai catastrofal an pentru industria usoara"

"2005 a fost cel mai jalnic an pentru confectioneri, iar pentru anul viitor se prevede o scadere a exporturilor cu 20%", ne-a declarat, ieri, presedintele organizatiei patronale din industria textilelor - FEPAIUS, Maria Grapini. Potrivit acesteia, numai in acest an, producatorii din acest domeniu au inregistrat pierderi de peste 38.000 de miliarde de lei vechi, ca urmare a aprecierii leului in raport cu moneda unica europeana, iar din aceasta pricina aproximativ 12.000 de locuri de munca au fost desfiintate. "A fost cel mai catastrofal an pentru industria usoara, dar daca ne luam dupa prognoze, ne va fi bine. Pentru ca, spre exemplu, pana in anul 2009, se prevede un curs al euro de 35.000 de lei", ne-a explicat, ieri, presedintele FEPAIUS.

Trebuie amintit faptul ca deficitul comercial a dus, anul trecut, la deteriorarea balantei de plati a Romaniei, cand soldul negativ al contului curent a urcat la 7,5% din PIB. Pentru acest an, estimarile indica o noua crestere a deficitului balantei de plati, la 7,7% din PIB. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca in acest an importurile vor depasi cu peste noua miliarde de euro exporturile, dar deficitul de cont curent s-ar putea incadra in nivelul de 8% din PIB.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.