Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului Rompetrol, inregistreaza, dupa 9 luni de activitate in 2005, un profit operational consolidat de 151 milioane dolari, in crestere cu 221% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2004, profitul operational a fost de 47 milioane dolari. Profitul net s-a situat la 108 milioane dolari. Cifra de afaceri consolidata a RRC a atins 1,676 miliarde dolari in primele 9 luni, cu 65% mai mare fata de anul trecut, cand aceasta era de 1,018 miliarde dolari. Profitul net al RRC in primele 3 trimestre a ajuns la 108 milioane dolari.

La nivelul grupului Rompetrol, cifra de afaceri estimata pentru 2005 este de 2,3 miliarde dolari. In 2004, cifra de afaceri a ajuns la 1,61 miliarde dolari. Dupa 9 luni, cifra de afaceri a atins 1,808 miliarde dolari, iar profitul operational este de 155 milioane dolari.

In trimestrul al treilea, grupul Rompetrol a inregistrat o cifra de afaceri de 746 milioane dolari si un profit operational de 55 milioane dolari.

"Rezultatele financiare bune obtinute si de aceasta data nu fac decat sa consolideze increderea investitorilor si a partenerilor de afaceri", a subliniat presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

Acesta a explicat profitul ridicat prin diferenta de 4 dolari/baril dintre titeiul greu (sulfuros) rafinat de Rompetrol, mai ieftin, si cel usor rafinat de celelalte companii. O alta influenta a avut-o si faptul ca grupul realizeaza exporturi regionale si doar in mica masura exporturi spot, ce aduc un profit mai mic. "Hartuirea" PNA din ultimele luni a determinat pierderi financiare si de imagine pentru companie, a amintit Patriciu.

Chiar si asa, taxele grupului catre bugetul de stat se vor ridica, in acest an, la 800 milioane dolari, adica echivalentul a peste 1 milion de pensii medii in Romania, spune Patriciu. In 2004, Rompetrol a contribuit la bugetul de stat cu 635 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare are o cota de piata interna de 32%

Cota de piata interna a Rompetrol Rafinare este de 32%, a declarat Dinu Patriciu. Principalii concurenti sunt Petrom-OMV, Lukoil si Rafo. Grupul Rompetrol exporta 53% din cantitatea de combustibil produsa, restul de 47% fiind pentru piata interna.

Grupul Rompetrol si-a extins operatiunile regional in Moldova, Bulgaria, Turcia, Georgia, Ungaria si exporta constant in Croatia, Bosnia, Albania si in Europa de Vest. Dinu Patriciu considera, pe baza rezultatelor obtinute, ca Rompetrol va deveni prima companie multinationala romaneasca.

Rafinaria Petromidia de la Navodari este inchisa timp de 30 de zile, pana pe 4 noiembrie, pentru revizie. Investitiile realizate in perioada reviziei se ridica la 30 milioane dolari si acopera productia prin achizitii de pe piata internationala si de la producatorul roman Petrotel Lukoil.

Urmatoarea revizie este programata peste 4 ani. In 2004, Petromidia a rafinat 3, 3 milioane de tone de titei in 2004. Pentru 2005 se estimeaza o cantitate de 3,4 milioane tone, iar in 2008, aproximativ 5 milioane tone.

Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si mai cuprinde companiile Rompetrol SA, Romoil SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.