Operatorii locali care furnizeaza servicii de roaming sunt obligati ca, din 1 iulie, sa reduca tarifele convorbirilor catre alte state UE si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, nivelul maxim al acestora fiind de 0,35 euro/minut pentru apelurile initiate si 0,11 euro/minut pentru cele primite.

Limitele maxime ale tarifelor in roaming nu includ TVA. In prezent, tarifele standard practicate de operatori sunt de 0,39 euro/minut pentru apeluri efectuate si de 0,15 euro/minut pentru cele primite, astfel ca reducerile se vor situa la 10,3%, respectiv 26,7%.

De asemenea, tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming ramane neschimbat, respectiv cel mult 0,11 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, conform MEDIAFAX.

  • Orange, Vodafone si Cosmote au anuntat deja ca vor reduce tarifele.

Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului privind roaming-ul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Comunitatii Europene, iar toti operatorii din Romania au anuntat deja ca le vor respecta, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Aplicarea noilor tarife pentru apeluri se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming, utilizeaza planurile tarifare de baza si nu implica incheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri.

"Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in planul tarifar standard de servicii de roaming pe care il pun la dispozitia clientilor, ei putand in acelasi timp sa ofere si alte tipuri de planuri tarifare", se precizeaza in comunicat.

ANCOM recomanda clientilor operatorilor de telefonie mobila sa analizeze oferta propriului furnizor inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine necesitatilor fiecaruia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.