Petrom va rascumpara cu bani grei ceea ce a dat gratis acum doi ani: pachetele de actiuni la doua societati care se ocupa cu intretinerea rafinariilor. Intre timp, la aceste societati au ajuns actionari doi dintre apropiatii lui Luca, lider de sindicat la Petrom.

Pe linga miliardul de euro asigurat drept comenzi minime pentru Petroserv, companie controlata de Liviu Luca, Petrom a mai semnat un contract, la sfirsitul saptaminii trecute. Este vorba despre tranzactia prin care Petrom a cumparat pachetele majoritare de actiuni ale celor doua Rafiserv (societati care se ocupa cu intretinerea rafinariilor). "Suma este secreta si nu va fi facuta publica decit dupa ce Consiliul Concurentei isi va da avizul", ne-a declarat ieri directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu. "Miine (azi - n.red.) ii vom trimite Consiliului datele. Nu am facut-o pina acum, pentru ca exista o serie de acte care trebuie facute, dar, oricum, sintem in termen", ne-a spus Constantinescu.

Petrom rascumpara ce a dat gratis

Vinerea trecuta, Petrom a anuntat ca, "pentru imbunatatirea eficientei", a cumparat 89,8% din Rafiserv Petrobrazi si 98,8% din Rafiserv Arpechim, adica doua societati care asigura mentenanta celor doua rafinarii ale Petrom.

Practic, Petrom cumpara acum ce a dat gratis acum doi ani. Atunci, pentru a mai reduce numarul salariatilor Petrom, guvernul PSD a decis externalizarea serviciilor de intretinere la cele doua rafinarii, astfel luind nastere Rafiserv. Actiunile noilor societati au fost preluate, fara bani, de catre Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de liderul sindical Liviu Luca. Acum insa, cind Petrom rascumpara cele doua societati, actionarii lor nu mai sint chiar aceiasi. Asociatia nu mai detine, potrivit datelor de la Registrul Comertului, decit 50% din capitalul ambelor societati. Astfel, la Arpechim a aparut ca actionar, cu 48,8%, Gheorghe Supeala. Fost director de strategie si dezvoltare in Petrom, el este acum membru in Consiliul Director al Asociatiei conduse de Luca. La Petrobrazi, am mai dat de Niculae Dumitrache, cu 39,8% din capital (actualmente director general al Rafiserv), si de Romulus Olteanu, cu 8,64% (fost lider sindical la rafinaria Petrobrazi).

Unii sint mai "salariati" decit altii

Chiar daca nu stim inca suma, este clar ca Petrom va plati pentru cele doua Rafiserv. Asta in conditiile in care directorul Rafiserv Arpechim, Dumitru Nicolaescu, ne-a confirmat si ieri ca, in 2003, cind societatea s-a desprins din Petrom, "nu a fost nici o tranzactie comerciala", adica Petrom nu a primit bani.

Acum, cind Petrom va plati actiunile celor doua Rafiserv, banii vor fi primiti si de Asociatia Salariatilor din Petrom, dar si de cei enumerati mai sus. Acestia au ajuns sa detina procente grase din Rafiserv, desi, la infiintarea Rafiserv, transferul activitatii de mentenanta s-a facut doar intre Asociatia Sala-riatilor si Petrom. Cum, in acest moment, ei figureaza ca actionari independenti de Asociatie, este clar ca Asociatia reprezentata de Liviu Luca le-a vindut actiuni. Acum, dat fiind faptul ca ei detin mai multe actiuni decit oamenii simpli din Asociatie (ba, in cazul Rafiserv Arpechim, Supeala are aproape cit toata Asociatia la un loc), vor primi mai multi bani decit acestia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.