Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei in aprilie fata de martie, la 1.498 lei, insa raportat la inflatie, salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% in aceeasi perioada, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia din luna martie a continuat sa depaseasca asteptarile analistilor, cand rata anuala s-a situat la 6,71%, in contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor si tutunului si tigarilor.

"In luna aprilie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna martie 2011, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari functie de contracte", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

  • Aprilie 2011 comparativ cu martie 2011
In luna aprilie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna martie 2011, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari functie de contracte.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 16,6% in telecomunicatii;
  • intre 10% si 13% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa;
  • intre 7% si 10% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
  • intre 6% si 7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), alte activitati extractive, cercetare-dezvoltare.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 29,8% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 11% si 14% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare;
  • intre 4% si 7% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene, fabricarea produselor textile.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna martie in administratia publica (1,1%) si sanatate si asistenta sociala (0,4%). In invatamant castigul salarial mediu net din luna aprilie a scazut cu 3,1% fata de luna precedenta ca urmare a platii cu ora si a platii, in luna martie 2011, a sumelor restante, in unele unitati de invatamant.
Citeste si:
Sindicalistii din administratia publica locala sunt in greva
Sindicalistii din...

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,6% in invatamant, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 10,4% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, 13,6% in invatamant, respectiv cu 12,2% in sanatate si asistenta sociala.

  • Aprilie 2011 comparativ cu aprilie 2010
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 96,3%.
Citeste si:
Cresterea reala a salariilor in privat este infima in acest an
Cresterea reala a salariilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.