O ultima analiza a situatiei economice internationale a celor de la Saxo Bank ridica semne de intrebare. Vor reusi Grecia, FMI si Banca Centrala Europeana sa rezolve lucrurile la timp?

Desi bancile din Grecia, Irlanda si multe dintre cele portugheze si italiene tranzactioneaza la nivelul de 0,2- 0,3 Price-to-book, cu alte cuvinte investitorii recunosc ca 70- 80% din capitalul actionarilor va fi pierdut, exista si mai multe vesti proaste la orizont pentru sectorul bancar din tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania). Dintre acestea, Banco Popolare, UBI Banca, Piraeus Bank si Dexia au in prezent cele mai scazute evaluari si cel mai mare risc de neplata.

In ultimele doua saptamani, lucrurile au mers din rau in mai rau pentru aceste banci din tarile PIIGS si o preluare integrala de catre statele respective nu este exclusa. Vulnerabilitatea tarilor non-PIIGS la un colaps grecesc, chiar si in conditiile unei restructurari „voluntare” a datoriei suverane, ar putea fi semnificativa pentru unele dintre aceste banci.

  • Este Grecia in faliment?

Pentru a intelege imaginea in ansamblu, trebuie sa facem un pas inapoi. Creditorii ar trebui sa poata sa ofere mai multi bani Greciei, in cazul in care conditiile de rambursare sunt acceptabile. Deci, daca Fondul Monetar International nu reuseste sa vina la petrecere, asta se datoreaza faptului ca ei considera Grecia in stare de insolventa?

Planul actual de a salva Grecia sau cel putin de a administra refinantarea in valoare de 60-70 de miliarde euro pana la sfarsitul anului 2013 consta intr-un mix intre eforturile de privatizare grecesti,
actiunile de a stimula investitorii privati sa prelungeasca scadenta obligatiunilor restante, creditele suplimentare de la Banca Centrala Europeana si implicarea Uniunii Europene in procesul de colectare a impozitelor.

Privatizarea nu este deloc populara in Grecia. De asemenea, nici cresterea numarului creditelor nu se bucura de popularitate in randul contribuabililor din natiunile creditor. Intrebarea este daca aceasta nu este solutia cea mai putin neatractiva pentru "a proteja" banii contribuabililor germani si ale UEM?
In cazul in care Grecia nu isi va putea plati datoriile, Banca Centrala Europeana, cu cele 45 de miliarde de expunere, va trebui sa angajeze bancile centrale ale Uniunii Monetare Europene sa plateasca, adica contribuabilii vor trebui sa suporte factura.

  • Deja vu cu Lehman?
Potrivit lui Bini Smaghi, membru al consiliului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), efectele destabilizatoare ale unei operatiuni de salvare care a esuat in Grecia vor avea, cu siguranta, consecinte severe, daca nu chiar mai rau, decat prabusirea Lehman din septembrie 2008.
Citeste si:
Tehnică militară NATO, trimisă în România și Bulgaria. O navă cu...
Tehnică militară NATO,...

Smachi nu este singurul care impartaseste aceasta parere despre situatia din Grecia. Si mai ingrijoratoare este reticenta FMI de a participa cu fonduri suplimentare, desi acesta a fost planul in pachetul de salvare de 110 miliarde de Euro lansat anul trecut, pentru ca Grecia pare incapabila sa se autofinanteze, incepand cu martie 2012. In general, nu exista nicio indoiala ca situatia se inrautateste, cu atat mai mult cu cat aceasta criza economica greceasca se transforma intr-un joc politic cu miza mare.

Avand in vedere eventualitatea unei crize de sine statatoare – potrivit ingrijorarilor lui Smaghi - generate de incapacitatea de plata a Greciei, nu va exista loc in care bancile europene sa se ascunda. In aceasta faza a crizei datoriei suverane, probabil, Grecia, Irlanda si Portugalia trebuie sa fie tratate ca un integ. Dar pana la reuniunea ministrilor de finante ale Uniunii Europene ", la 20 iunie, totul se reduce la tarile PIGs!

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.