Bancile Intesa, Erste Bank si Deutsche Bank au cele mai mari sanse in procesul de preluare a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane, indica surse ale agentiei Reuters. In competitie cu acestea mai sunt inca patru banci: Dexia, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues si Banca Nationala a Greciei. In fapt, toate institutiile financiare mentionate se bat pentru controlul asupra celei mai mari banci din Romania, indiferent daca pachetul de 61,8% este evaluat cu sume cu o marja generoasa de eroare, adica intre 1,5 si 3 miliarde de euro. Deja sumele vehiculate pentru achizitionarea BCR au speriat pe competitorii mai putin puternici sau ingrijorati de posibilele nemultumiri ale actionarilor fata de o investitie atat de mare. Un astfel de caz este Fortis.

Intesa: italienii, influenti pe piata bancara estica

Prima banca a Italiei si printre cele mai reprezentative institutii financiare europene, Banca Intesa este un jucator influent pe piata bancara a Europei Centrale si de Est. Fondata in 1998, banca a avut o politica agresiva de achizitii in zona. Intesa detine Central European International Bank, a patra banca a Ungariei, Privredna Banka Zagreb, a doua banca din Croatia. Intesa este lider pe piata bancara din Serbia si Muntenegru si a achizitionat recent a doua institutie financiara ca marime din Slovacia. Pe scurt, Intesa are un venit net in crestere in 2004 care ajunge la 1,884 milioane de euro si un numar de 56.958 de angajati.

Banca Intesa este considerata un ofertant agresiv in afara Italiei, care ar putea incerca sa compenseze lipsa de succes la alte licitatii, cum ar fi vanzarea bancii Garanti din Turcia.

Deutsche Bank: si-ar putea permite cumpararea BCR

Marimea Deutsche Bank permite institutiei financiare germane sa plateasca un pret ridicat pentru a intra pe piata romaneasca. Fondata in 1870 la Berlin, institutia germana este in acest moment un gigant financiar. Din 2001 este listata la Bursa din New York. Profitul net pe 2004 inregistreaza o crestere de aproape 80% si atinge suma de 2,472 milioane de euro. Deutsche Bank are aproximativ 64 de mii de angajati pe 5 continente.

Erste Bank: tinta este Estul

Investitorii la Erste Bank au incredere in strategia recenta a bancii, bazata in principal pe extinderea in Europa de Est. Aceasta strategie, precum si o crestere a profitului cu 40%, ii face pe cei de la Erste sa se considere primul grup financiar al Europei Centrale, mai ales dupa recentele achizitii din zona.
Au cumparat pachetul majoritar la cea mai mare banca din Slovacia (cu active de 5,8 miliarde de euro si 2,5 milioane de clienti) cu 522 milioane de euro.

De asemenea, in luna iulie au achizitionat 83% din actiunile Novosadska Bank din Serbia, cu 73 de milioane de euro. Toate acestea, precum si importanta deosebita a BCR, ar putea conduce la acceptarea unui pret mai ridicat in Romania. Un ofertant-surpriza ar putea fi, in opinia bancherilor, BNP Paribas, institutie care, de regula, are oferte conservatoare atunci cand cumpara active. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a fixat un termen limita pentru urmatoarea etapa a vanzarii, cand vor fi selectate primele doua oferte si se va solicita imbunatatirea acestora, astfel incat BCR sa fie vanduta la pretul cel mai mare. Totusi, in urmatoarea etapa s-ar putea califica mai mult de doua banci, daca vor exista mai multe oferte la un nivel apropiat al pretului, au declarat surse apropiate situatiei. AVAS a mai precizat ca toate cele sapte oferte pentru BCR au documentatia completa.

Guvernul roman a anuntat ca pretul oferit pentru BCR, care detine active de 7,3 miliarde de euro si 344 de filiale in intreaga tara, va reprezenta principalul criteriu de selectie in stabilirea celor mai atractive oferte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.