Statul este pe cale sa scape de un monument al muncii fara rost

CEC este una dintre cele mai ciudate banci romanesti. In cei 15 ani care s-au scurs din 1989 incoace, a functionat ignorand parca tot ce s-a intamplat, la nivel de organizare interna sau de lansare de noi produse, in randul bancilor concurente.

Asa se face ca, in prezent, Casa de Economii este singura dintre bancile mari care nu poate oferi clientilor carduri bancare. In schimb, clientii CEC, in mare parte pensionari, au ramas inca fideli libretelor de economii, atat de populare pe vremea comunismului. Efectele: la o banca normala stai 10-15 minute la coada pentru a plati o factura. La CEC, daca ai noroc si nimeresti o sucursala informatizata care accepta sa-ti ia si banii pentru facturi si nu doar pentru amenzi, risti sa pierzi ore intregi, desi in fata ta nu se afla decat o singura persoana. Din cauza ca acel client cere casierei sa-i scrie de mana, pe libretul de economii, dobanzile lunare la peste 10 depozite.

Informatiile ajung la Centru cu Dacia

Si in bucataria interna a CEC gasesti aceeasi atmosfera specifica sistemului bancar din anii ‘70-’80, cand calculatoarele nu ajungeau decat pe mana cercetatorilor si a profesorilor universitari. In agentiile si birourile din comunele marginase, functionarii CEC abia daca stiu cum functioneaza un calculator, deci nu are rost sa vorbim de sisteme informatice bancare. Chiar daca acestea nu mai sunt o noutate in Romania inca din anii ‘95. Noii sefi ai bancii, in mare parte fosti directori din institutii "moderne", povestesc cat de socant li s-a parut cand au aflat de Daciile Break care aduna in fiecare seara documentele de la sucursalele neinformatizate. E nevoie de zeci de kilograme de hartii cu cifre si zile intregi pierdute cu copierea datelor de pe documente pe calculator, pana cand pe ecranul de la Bucuresti sa se vada situatia financiara a sucursalelor din tara.

Revolutia din ultimele luni

Noua conducere a bancii si-a propus sa recupereze, in mai putin de un an, decalajul care separa CEC de celelalte institutii de credit. Cum? Lansand carduri de debit si de credit, informatizand sucursalele si largind oferta de credite.

In 2006, urmeaza sa fie cumparate noi calculatoare. In conditiile in care pe inventarul bancii figureaza 5.000 de computere, dintre care 1.500 complet depasite din punct de vedere tehnic. Daca raportam numarul de calculatoare la cel al angajatilor (9.600 la finele lui 2004), ajungem la concluzia ca pe fiecare computer "bun" lucreaza 2-3 persoane. De asemenea, in 2005, au fost alocate nu mai putin de 29 milioane de lei noi pentru achizitia sistemului informatic si a celui de carduri.

Nu in ultimul rand, Casa de Economii a facut deja primii pasi pe piata creditelor. In prezent, in fiecare luna, soldul creditelor creste cu aproximativ 50 de milioane de euro. Daca ne raportam la o valoare medie a creditului de circa 5.000 de euro, rezulta ca cel putin 10.000 de credite noi intra lunar in portofoliul CEC, comparabil cu tintele bancilor private mari. Mai mult, de la sfarsitul saptamanii trecute, in oferta bancii si-au facut loc si creditele pentru persoane fizice autorizate.

Miza CEC

In ciuda modului de functionare mai mult decat demodat si a profiturilor extrem de mici - 870.000 de euro in primele noua luni ale anului -, CEC a reusit sa starneasca interesul a sapte banci, care au depus oferte preliminare in cadrul procesului de privatizare. Patru dintre ele sunt institutii internationale care functioneaza deja in Romania. Este vorba de OTP, care detine fosta Robank, National Bank of Greece, proprietara Bancii Romanesti, EFG Eurobank - actionarul majoritar al Bancpost si Raiffeisen. Celelalte trei sunt banci europene care n-au inca activitate in Romania - Erste Bank, Dexia si Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.

Magnetul care a atras toate aceste institutii este numarul mare de sucursale CEC - peste 1.400, care practic le ofera acces la foarte multi potentiali clienti, in zone in care celelalte banci ar patrunde cu greu, dupa ce ar investi sute de milioane de euro in sedii. Insa, din cauza investitiilor mari pe care le presupune modernizarea bancii, pretul oferit de investitor se preconizeaza a fi semnificativ mai mic decat in cazul BCR. Daca in cazul celei din urma se vehiculeaza oferte de 2-3,5 miliarde de euro, in cel al CEC-ului surse din piata spun ca o valoare optimista ar fi cea de 750 milioane de euro.

Carte de vizita

> 1.400 de sucursale
> 7.600 de angajati
> 1,54 miliarde euro - active
> 41 milioane euro - capital social
> 5% cota de piata

20 de ani are CEC de recuperat fata de bancile moderne. Banca va trebui sa lanseze carduri si sa implementeze o solutie informatica


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.