Legile foste si actuale nu permit ca imobilele sa poata fi evaluate la valoarea de piata. Consultantii imobiliari folosesc valori care permit mari marje de eroare. Cum vor putea fi despagubiti, la valoarea justa, proprietarii imobilelor nationalizate, cand legile in vigoare nu dau posibilitatea unei evaluari echitabile?

Legile foste si actuale nu permit ca imobilele sa poata fi evaluate la valoarea de piata. Si asta pentru ca nici o institutie a statului nu ofera repere concrete si aplicabile pentru preturile si valorile imobiliare.
Legislatia trebuie modificata asa incat evaluatorii autorizati sa poata face expertize profesionale ale imobilelor, care sa reflecte valoarea de piata, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor si Auditorilor din Romania (ANEVAR), Mihail Bojinca.

Problema ridicata nu e o bagatela. Ajungem sa vorbim, de fapt, despre intregul patrimoniu care a fost disponibilizat in cei cincisprezece ani de la Revolutie incoace. Concret, in Romania nu exista nici un registru oficial care sa evidentieze clar ce operatiuni se fac pe piata imobiliara si care sunt reperele dupa care sunt evaluate proprietatile: terenuri si cladiri. "Noi nu avem repere de evaluare. De fapt, notarul public ar trebui sa stie cel mai bine ce tranzactii se fac si la ce valori sunt evaluate proprietatile imobiliare. Situatia de la noi este unica. Nicaieri in Europa preturile nu au crescut cu 300% in doi-trei ani, cum s-a intamplat aici. Nu exista o baza de date statistice publica, in acest domeniu. Spre exemplu, in Franta, exista o Camera a Notarilor Publici la nivel regional, care publica trimestrial un raport al activitatilor imobiliare, repartizate pe categorii de valori. Se precizeaza cate imobile s-au vandut si care a fost pretul mediu. La noi e necesar sa avem repere mai clare, iar acestea nu trebuie sa apartina unor organizatii de breasla ", ne-a spus Artur Silvestri, director general la SGA Romania. "Consultantii imobiliari folosesc valori din bazele de date ale agentiilor imobiliare locale, ce sunt incomplete si permit mari marje de eroare. Trebuie sa existe un Registru de Evidenta care sa stabileasca clar valorile dupa care se vor face analizele pentru a se stabili valoarea de piata a unui imobil sau teren. Atingem aici si problema impozitarii. E anormal sa evaluezi si sa impozitezi la fel 1 mp in Bragadiru si 1 mp din Centrul Civic. In Centrul Civic trebuie platit un impozit mai mare si e firesc, deoarece statul a cheltuit mult mai mult aici ", a afirmat Emil Giurgiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI).

Privatizarea s-a facut la preturi virtuale

Chestiunea atinge serios si problema intregului proces de privatizare. " Putem spune ca privatizarea s-a facut la preturi virtuale, care au inceput, incet, incet sa se concretizeze", a mai spus Artur Silvestri.
Majoritatea expertizelor din instanta se fac dupa legile anilor '90, privind vanzarea imobilelor de catre stat si inregistrarea terenurilor in patrimoniul societatilor. Legile privind retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist specifica faptul ca expertiza trebuie facuta de un evaluator specializat.
Cazurile ce ajung in instante ridica probleme, deoarece expertizele nu urmaresc valoarea de piata.

"Se aplica o gaselnita si corpul expertilor judiciari incredinteaza aceste evaluari in principal inginerilor constructori si altor experti, care, de regula, nu urmaresc valoarea de piata a terenului sau cladirii", a spus Bojinca.

Apare intrebarea cum vor putea fi despagubiti, la valoarea justa a pierderii suferite, proprietarii imobilelor nationalizate, cand legile in vigoare nu dau posibilitatea unei evaluari echitabile.

Astfel, in chestiunea Fondul Proprietatea, care, oricum, nu se stie cand va putea fi infiintat sau daca va putea functiona eficient, mai apare un semn de indoiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.