"Era SUA" se apropie de sfarsit? Potrivit Fondului Monetar International (FMI), pana la sfarsitul perioadei de suprematie economica a Statelor Unite ale Americii mai sunt numai cinci ani, dupa care, China va deveni cea mai puternica economie din lume.

Anul 2016 va fi primul an in care China va deveni cea mai puternica economie a lumii, pentru ca, potrivit datelor publicate de FMI in ultimul sau raport, acesta va fi anul in care traiectoria de crestere economica a Chinei se va intersecta cu scaderea produsului intern brut american calculat la paritatea puterii de cumparare, relateaza CNN.

Potrivit datelor, in 2016 economia chineza va fi ajuns de la 11,2 trilioane de dolari, cat este estimarea pentru 2011, la 19 trilioane de dolari. In aceiasi perioada, economia SUA va creste de la 15,2 trilioane pana la 18,8 trilioane de dolari. Cu toate acestea, datele publicate de Fond sunt doar niste estimari, pana in 2016 putandu-se intampla multe lucruri care sa schimbe acest scenariu

Un analist din cadrul FMI a declarat exista dubii daca marimea unei economii ar trebui sa fie masurata in functie de paritatea puterii de cumparare sau in functie de PIB-ul calculat la preturile pietei. Daca luam in calcul a doua varianta de stabilire a marimii unei economii, atunci PIB-ul american va fi de 15,2 trilioane de dolari in 2011, in timp ce cel al Chinei va fi de 6,5 trilioane, iar in 2016 PIB-urile celor doua tari vor fi de 18,8 trilioane de dolari, respectiv 11,2 trilioane de dolari. Asa ca, cel putin din aceasta perspectiva si daca se pastreaza ratele de crestere, SUA va ramane cea mai puternica economie din lume.

"Fondul Monetar International considera ca PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumparare (PPP) nu este cea mai adecvata modalitate de a stabili marimea relativa a unei economii, pentru ca nivelurile preturilor calculate la PPP sunt influentate de serviciile necomercializate, care sunt mai relevante la nivel national decat global", au declarat reprezentanti ai FMI.

"Fondul considera ca PIB-ul calculat la pretul pietei este o metoda mai adecvata de a compara economiile. Daca privim din aceasta perspectiva, SUA este cu 130% mai mare decat China si va continua sa fie mai mare si in 2016, insa cu mai putin, mai precis 70", au adaugat reprezentantii FMI.

Pe de alta parte, Brett Arends de la MarketWatch a declarat: "Paritatea puterii de cumparare nu este un mod perfect de a masura o economie. Nu exista nicio modalitate de masurare perfecta. Insa PPP-ul masoara productia economiilor in termeni de bunuri si servicii, nu numai in bani. Iar aceasta modalitate este larg utilizata pentru a face aceste masuratori. FMI-ul si OECD publica astfel de date, multi economisti bazandu-se pe aceste masuratori."

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Citeste si: "Made in China", pe eticheta celor mai multe produse din lume!

Intalnire istorica intre Obama si presedintele Chinei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.