Bulgarii nu numai ca nu mai vor sa inchida Centrala nucleara de la Kozlodui, dar mai construiesc una la Belene, intre Zimnicea si Turnu Magurele, dar de cealalta parte a Dunarii. Centrala de la Belene va deveni functionala peste 5-6 ani. Bulgarii vor sa impuste doi iepuri: sa ramana un exportator dominant in piata energetica din Europa de Sud-Est si sa nu mareasca pretul energiei pe plan intern.

Intre timp, Romania se chinuieste sa termine unitatea 2 a Centralei de la Cernavoda, si ar dori sa dea in exploatare, in zece ani, si unitatea 3. Bulgaria va incerca sa nu inchida cele patru reactoare ale Centralei nucleare de la Kozlodui a afirmat, ieri, in cadrul conferintei EuroLider, Aliosha Parvanov, director in cadrul acestei centrale. "Inchiderea celor patru reactoare (care mai functioneaza dintr-un total de sase) a fost o decizie politica. Speram ca ea sa fie revocata", a afirmat Parvanov.

El spune ca in reactoarele 3 si 4, care ar trebui inchise in urmatorii ani, au fost investite in ultimii ani, 87 milioane euro, iar in reactoarele 5 si 6 au intrat 200 milioane euro. Prevazuta pentru anul viitor, inchiderea reactoarelor 3 si 4 ar elimina Bulgaria din pozitia de furnizor principal de electricitate pentru regiunea balcanica. In plus, ca urmare a acestui fapt, pretul energiei electrice s-ar putea majora in Bulgaria cu 56%, potrivit unor dezbateri ce au avut loc ieri in Parlamentul bulgar, dupa cum informeaza Sofia News Agency. Pozitia lui Parvanov nu este unica. Darik Radio, ministrul adjunct al Energiei de la Sofia, a precizat ieri ca sunt posibile noi discutii cu UE pentru a se incerca prelungirea termenului limita stabilit pentru inchiderea reactoarelor.

Intre timp, bulgarii pregatesc constructia unei alte centrale nucleare, la Belene. Compania Nationala de Furnizare a Energiei Electrice din Bulgaria va semna contractul pentru demararea constructiei la data de 23 ianuarie 2006, urmand ca prima unitate nucleara sa fie operabila la 5 ani de la aceasta data. In proiect se prevede realizarea unui reactor de 2.000 de MW, investitia ridicandu-se la 2,4 miliarde euro. "Vrem sa ramanem un exportator dominant in zona Europei Centrale si de Est" a afirmat, in cadrul conferintei EuroLider, un reprezentant al unei firme bulgaresti pe profil nuclear, George Halev.

Daca bulgarii se grabesc in ce priveste constructia unei noi centrale nucleare, romanii se misca mult mai greu. Unitatea 2 a Centralei de la Cernavoda va fi gata de abia in martie 2007, la peste 10 ani de la darea in folosinta a Unitatii 1. "Prin deschiderea acestei unitati, in 2010, Nuclearelectrica va asigura 16% din necesarul de energie al Romaniei", a spus Dragos Popescu, director de investitii la aceasta societate. Intrarea in functiune a unitatii 3 pana in 2015 va asigura 22% din necesarul de energie al tarii.

Unitatea 3 va prezenta o unicitate: va fi prima centrala absolut privata din lume, a afirmat Giovanni Villabruna, manager al grupului italian Ansaldo, unul din constructorii centralei de la Cernavoda.

Giovanni Villabruna spune ca Romania este nevoita sa treaca pe energie atomica, pe masura ce centralele termo imbatranesc si raman un important factor de poluare.

Pe plan mondial, exista o noua reorientare spre energia nucleara, a afirmat Marius Condu, reprezentant al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena. El spune ca scumpirea petrolului a determinat aceasta reorientare spre forme de energie mai ieftina. Deocamdata, se construieste mai mult in Asia. In Europa, doar Romania (reactorul 2) si Finlanda mai construiesc centrale atomice, iar ca proiect se pregateste una in Franta, din 2007.

"Dupa ce in 1987 s-a renuntat le energia atomica sub efectul emotional al dezastrului de la Cernobal, in Italia incepe sa fie reconsiderata problema atomica", spune Giovanni Villabruna.

Totusi, energia atomica incepe sa se scumpeasca si ea. Daca pana 2002, au fost 15 ani de pret constant al uraniului, de atunci pretul s-a triplat ajungand la 75 de dolari pe kilogram, pe fondul scaderii rezervelor din acest material. Romania nu are deocamdata, probleme avand resurse interne de uraniu, dupa cum a declarat Dragos Popescu.

O alta problema pe plan mondial este cresterea costurilor constructiei de centrale noi, care sporesc costurile energiei atomice. Pentru centrala din Finlanda, costul constructiei este de 1.920 euro/kW.

Se deschid si se inchid centrale nucleare

Pana in 2050 consumul mondial de energie electrica se va dubla pe fondul cresterii standardului de viata a multor cetateni ai planetei, dar si al cresterii populatiei in general.

In 2004 au fost conectate 5 noi centrale nucleare cu o putere de 4,8 GWh si au fost inchise alte 5 cu o putere de 1,4 GWh.

Contributia energiei nucleare la energia produsa in lume este 16%, procent care se mentine constant din 1995. In 2004 erau in constructie 26 de centrale, din care 18 in Asia. In 2020, China va produce 32-40 GWh, fata de 6,5 GWh in prezent, iar India va avea o putere nucleara de 25 GWh fata de 2,5 GWh in prezent. Marea problema va fi imbatranirea acestor centrale. In prezent, exista 200 de unitati (din cele 440 existente) mai vechi de 20 de ani, iar peste sase ani numarul celor care vor avea peste 20 de ani va fi de 400.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.