Creditarea in valuta, desi restrictionata de BNR, este accesata in prezent mai cu seama de exportatori si are adesea ca sursa de finantare mari banci straine.

Raiffeisen Bank va semna maine un acord de imprumut pentru 30 milioane euro, in cadrul Programului de sprijin al intreprinderilor mici si mijlocii, program initiat de Uniunea Europeana si derulat prin Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW), in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Spre deosebire de creditele acordate din surse proprii ale bancilor, astfel de imprumuturi presupun respectarea unor conditii anume impuse de finantator, in conditiile in care suma acordata este mult mai mare. "Daca pentru creditul de investitii din surse proprii creditul maxim este de 500 milioane lei vechi, adica 14.000-15.000 euro, imprumuturile din sursa KfW sunt in valuta si pot merge pana la 60.000 euro, fiind preferate de exportatori", subliniaza Daniel Szekely, directorul Directiei IMM din cadrul Bancii Transilvania.

La creditele acordate prin programul comunitar mentionat pot avea acces numai firme cu capital privat care au pana in 50 de angajati si o activitate neintrerupta de cel putin sase luni inaintea solicitarii banilor. Creditul este acordat pe maximum 3 ani, cu sase luni perioada de gratie, iar dobanda practicata variaza intre 10 si 18% pe an. Cu cat suma solicitata este mai mica, cu atat dobanda este mai mare. La un credit pana in 5.000 euro, spre exemplu, dobanda este in prezent de 13% pe an.

Programul de promovare a intreprinderilor mici si mijlocii al Fondului Romano-German, aflat in derulare pana in 2007, "acorda credite din sursa KfW de pana la 100.000 euro pentru clienti vechi, care se afla deja la al doilea sau al treilea astfel de imprumut", informeaza Oleg Moraru, director financiar al Fondului. Bancile partenere in program si de la care pot fi solicitate imprumuturi sunt BRD Societe Generale, Banca Transilvania si Carpatica. La sfarsitul acestei luni li se va alatura si Libra Bank.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.