Pe langa succesul inregistrat din punctul de vedere al masinilor expuse, Salonul International Auto Bucuresti s-a dovedit o veritabila campanie publicitara, in care leasingul si creditul au incercat sa preia conducerea.

Chirias sau proprietar? Cu avans sau fara? Acestea au fost dilemele celor peste 250.000 de vizitatori de la SIAB. Firmele de leasing independente, impreuna cu subsidiarele bancilor sau chiar bancile "in persoana" s-au intrecut in oferte care mai de care mai atragatoare pe toata perioada targului.

Atractia Porsche leasing

Un mod de finantare in premiera este oferit de Porsche Bank, care a lansat sistemul Depocredit, de economisire-creditare, tentant pentru persoanele fizice. Desi este nou in Romania, acesta functioneaza de mai mult timp in tari precum Austria sau Germania. Daca in mod normal, la contractarea unui credit, esti obligat sa aduci de acasa un avans de 25%, Depocredit iti ofera posibilitatea sa economisesti o suma pe care o poti folosi ca avans. Pe langa aceasta, Porsche Bank va transfera in cont si suma de 200 de euro in momentul in care clientul va folosi banii economisiti ca avans la creditul auto. Creditul se acorda atat in euro, cat si in RON, pe o perioada cuprinsa intre 6 si 72 luni, avand o valoare maxima de 75.000 euro. Dobanda perceputa este de 7,75% pentru euro si 9,95% pentru lei.

Premiere

Nici BCR nu s-a lasat mai prejos si a venit la SIAB cu o oferta greu de batut in ceea ce priveste dobanda. Pe langa un avans de numai 15%, clientii BCR Leasing au de platit o dobanda de doar 6,5% pe an, cea mai mica de pe piata la ora actuala. In plus, comisionul de management porneste de la 1,5%, iar cota de asigurare ajunge la maximum 4% pe an.

Finansbank a lansat, la randul sau, un nou tip de credit auto destinat persoanelor fizice. Pentru a obtine creditul banca nu solicita avans, iar dobanda anuala pentru lei este de 10,9%, in timp ce perioada maxima de creditare ajunge la 7 ani. De asemenea, Finansbank ofera credite atat pentru achizitionarea autoturismelor noi - cu o dobanda anuala de 9,9% pentru RON si 11,5% pentru EUR -, cat si pentru autoturisme second-hand - cu o dobanda de 10,9%, pentru RON si 12,5% pentru EUR.

Si pentru Piraeus Bank, SIAB a reprezentat ocazia unei lansari in premiera, de data aceasta insa doar pentru banca. Fara a cere un garant, banca ofera un credit pentru achizitionarea de autoturisme, primul de acest gen din gama auto, cu o valoare maxima de 50.000 euro pentru autoturismele noi si 25.000 euro pentru cele second-hand. Dobanda aferenta acestui credit este de 14,65% pentru masinile noi si de 18,10% pentru cele la mana a doua (dobanda variabila pentru RON este de 11,9%, actualizata in functie de rata dobanzii BUBOR).

Cat mai mici!

Divizia de leasing a bancii Raiffeisen a ales sa ofere pe perioada targului o dobanda de 7,8%, in timp ce BT Leasing Transilvania "cere" o dobanda de 6,68% pe an, cu putin peste oferta celor de la BCR. La Raiffeisen leasing trebuie sa platesti un avans de minimum 10%, pentru o perioada a contractului de 12-60 de luni. Compania finanteaza doar autoturisme incepand cu 5.000 de euro, valoarea reziduala putand fi achitata la sfarsitul contractului.

Si Volksbank Leasing a redus dobanzile pe perioada Salonului, cel putin pentru produsul Simplu, la 7,5% odata cu extinderea, cu inca patru marci de autorturisme, a ofertei de semnare pe loc a contractelor de leasing. Cifrele indica leasingul drept castigator daca luam in calcul faptul ca dobanzile pentru creditele auto sunt cu 4-6 puncte procentuale mai mari. La Porsche Leasing, avansul necesar este de 12-50% pentru leasingul financiar intern si 15-25% pentru lea-singul operational. Durata de finantare este cuprinsa intre 12 si 60 luni pentru leasingul financiar si 36 de luni pentru cel operational.

In primele sase luni din 2005, masinile de import achizitionate prin leasing au depasit 20.000 de unitati, in crestere cu 57% fata de anul trecut, conform unei statistici a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). De cealalta parte, vanzarile prin credit bancar sau cash au fost preferate de aproape 22.000 de clienti, cu 50% mai mult decat anul trecut.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.