Dintre cele noua banci interesate, doua, Fortis si KBC, nu au mai depus oferte pentru preluarea BCR. Azi aflam cele doua banci intre care se da lupta finala

Sapte banci internationale din cele noua care si-au manifestat interesul pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane au depus ieri, cind a fost termenul-limita, ofertele pentru preluarea unui pachet de 61,88% din actiunile bancii, potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Bancile care au renuntat la privatizare sint Fortis si KBC (Belgia). Cele sapte banci care au depus oferte sint Banco Comercial Portugues (Portugalia), National Bank of Greece (Grecia), Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank (Germania), Erste Bank (Austria), BNP Paribas (Franta) si Dexia (Belgia).

Dupa anuntarea ofertelor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care este si presedintele comisiei de privatizare, s-a declarat "multumit de interesul manifestat pentru BCR". Ofertele tehnice si financiare vor fi deschise azi, dupa care vor fi evaluate de comisie. Vor fi selectate doua banci pentru negocierile finale, care isi vor imbunatati ofertele. Principalul criteriu de selectie va fi pretul din ofertele inaintate ieri.

Desi Fortis s-a retras din cursa pentru BCR, ea mai are sanse sa aiba de-a face cu banca romaneasca, pentru ca, in urma unei tranzactii recente, a ajuns sa detina 5% din capitalul Banco Comercial Portugues. Potrivit unor evaluari preliminare, valoarea pachetului care se va vinde poate ajunge pina la 3,4 miliarde de euro. In aceasta tranzactie, statul va vinde cota de 36,88% pe care o va detine, restul de pina la 61,88% urmind sa fie vinduta de BERD si IFC (cele doua institutii internationale care mai detin 25% din banca) la acelasi pret la care vor fi vindute actiunile statului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.