Actionarii Petrom vor stabili, la 11 ianuarie 2005, noul presedinte al companiei si vor valida componenta Consiliului de Administratie, dup ce grupul austriac OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni al principalei societti petroliere din Romania. Conducerea Petrom este asigurat, in prezent, de doi directori interimari, Werner Schinhan si Hilmar Kroat-Reder, care vor rmane in functii pan la 11 ianuarie, si de doi directori generali unul executiv, Gheorghe Constantinescu, si unul executiv adjunct, Werner Schinhan. Directorii interimari au stabilit zilele trecute componenta noului Comitet Director, care include patru membri ai OMV si doi reprezentanti ai Petrom.

Consiliul de Administratie al companiei va fi format din sapte membri patru oficiali ai grupului austriac (Wolfgang Ruttenstorfer, Gerhard Roiss, David C. Davies si Helmut Langanger), dou persoane numite de Guvern si un membru independent. Actionarii Petrom vor mai analiza descrcarea actualilor administratori provizorii de obligatiile si rspunderile asumate. La adunarea general ordinar convocat de administratorii provizorii ai Petrom vor putea s participe doar actionarii inregistrati la data de referint, 4 ianuarie 2005.
Principalul actionar al Petrom, cu o participatie de 51%, este OMV. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) detine 40,7% din titluri, in timp ce Banca European pentru Reconstructie si Dezvoltare controleaz 2,03% din actiunile companiei. Restul titlurilor Petrom apartin actionarilor minoritari (6,2%). OMV a achitat MEC suma de 669 milioane euro pentru achizitia direct a unui pachet de 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu alte 830 milioane euro la operatiunea de majorare a capitalului social prin care a dobandit participatia majoritar.