Cei cu salarii sub 7 milioane brut ar pierde cel mult 50.000 de lei, insa aceste pierderi ar fi compensate prin alte pirghii fiscale

Preconizata a intra in vigoare incepind din anul 2005, introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor salariale nu va avea efecte negative asupra angajatilor. Eventualele minusuri la capitolul "bani in mina" (pentru salariile de cel mult 7 milioane de lei brut) vor fi "acoperite" astfel incit nimeni sa nu iasa in pierdere. De la acest prag in sus, avantajele cotei unice sint evidente, salariile nete crescind in progresie geometrica.

Cota unica de impozitare de 16% nu va avea un impact negativ asupra veniturilor salariale. Comparativ cu grila de impozitare pe care ne-o "pregatise" pentru 2005 ministerul condus de Mihai Tanasescu, cu trei transe de impozitare (14%, 26% si 38%), masura propusa de guvernul Tariceanu este direct avantajoasa pentru toate veniturile salariale care depasesc 7 milioane de lei brut.
Astfel, la salariul minim brut pe economie (de incadrare), stabilit pentru anul viitor la 3,1 milioane de lei, venitul net obtinut dupa impozitarea Tanasescu ar fi fost de 2.566.980 lei, cu 860 de lei mai mare decit in cazul aplicarii cotei fixe de impozitare.

Aceasta deoarece din cele 3,1 milioane de lei se scad CAS 9,5%, contributia la sanatate 6,5% si apoi somajul 1%. Din suma obtinuta se scade deducerea personala legala, stabilita pentru 2005 la 2,2 milioane lei si cheltuielile profesionale (330.000 lei), scutite de asemenea de impozitare. Dupa toate aceste operatiuni, venitul brut impozabil este de numai 43.000 de lei, la aceasta suma aplicindu-se impozitul - 6.020 lei in varianta Tanasescu, 6.880 lei in varianta Ionut Popescu, viitorul ministru al finantelor (in ipoteza ca guvernul Tariceanu ar trece de parlament si ar promova in termen ordonanta de urgenta de introducere a cotei unice de impozitare).
Diferenta in "favoarea" vechiului sistem creste atit timp cit cota unica de 16% este "concurata" de cea de 14 procente pe stil "vechi", ajungindu-se la o pierdere de 50.000 de lei la un salariu de 6 milioane de lei brut. De aici insa, cota unica de 16% intra in concurenta cu cea de 26% a lui Tanasescu, astfel incit la un salariu de incadrare de 7 milioane de lei, fara sporuri, "iese" un cistig net de 4.000 de lei.

De la acest prag, avantajele cotei unice sint evidente deoarece se impoziteaza cu 16% venituri care ar fi fost altfel impozitate cu 26% sau 38%. In acest mod, la un salariu de 10 milioane de lei angajatul cistiga 253.000 de lei; la unul de 20 de milioane, cistigul este de peste un milion de lei; la venituri de 40 de milioane "avantajul" va fi de 4,68 milioane de lei.
Altfel spus, principala hiba a cotei unice ar fi scaderea veniturilor, chiar daca nu dramatica, tocmai in cazul celor cu salarii mai mici. Surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca si aceasta problema va fi rezolvata astfel incit nimeni sa nu piarda de pe urma introducerii cotei unice de impozitare. Daca acest lucru se va face prin ajustarea deducerilor personale ori prin vreo alta metoda fiscala, ramine de vazut.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.