Pietele bursiere europene sunt de cateva zile sub dominatia corectiilor, care au influentat si Bursa romaneasca, afirma brokerii. Pe plan european, preturile au crescut prea mult, cred ei, iar investitorii vor acum sa-si marcheze profitul.

Ieri s-a consemnat a doua sedinta consecutiva de scadere a preturilor actiunilor, depreciere care a coborat indicele BET cu 1,4%, indicatorul BET-C cu 1%, iar BET-FI cu 0,5%.

Volumele mari tranzactionate dau o oarecare liniste in randurile investitorilor, putand fi un semn ca bursa nu o va lua pe panta descendenta.

Analistii sustin ca deprecierile pe fondul schimburilor reduse cu titluri ar indica o inversare de trend. Valoarea schimburilor cu actiuni efectuate ieri s-a ridicat la 35,5 milioane lei, echivalentul a 9,8 milioane euro.

Dincolo de tendintele manifestate pe pietele vecine, bursa autohtona isi pastreaza particularitatile sale ce tin de contextul politic si de gradul de maturitate. "Spre deosebire de Ungaria, de exemplu, noi inca asteptam sa ne integram in Uniunea Europeana si avem emitenti care nu se regasesc la Bursa de la Budapesta, precum SIF-urile", declara Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. El este de parere ca piata nu isi va schimba trendul ascendent zilele urmatoare.

"Este posibil ca SIF-urile sa mai creasca, pe fondul privatizarii BCR, iar apropierea perioadei de raportare a rezultatelor financiare la noua luni de catre companii, ar putea, de asemenea, sa conduca la aprecierea cotatiilor. Rezultatele financiare la sase luni ale multor emitenti au fost pozitive, in unele cazuri chiar spectaculoase", precizeaza Ionescu.

Petrom s-a mentinut si ieri cea mai tranzactionata actiune, scaderea cotatiei insa fiind mai mare, de 2,4%. Un titlu SNP a ajuns la 0,4380 lei, fiind transferate 11,7 milioane actiuni, cu un rulaj de 5,1 milioane lei. "Este cunoscut deja faptul ca actiunile Petrom sunt in scadere de ceva vreme din cauza numeroaselor ordine de vanzare emise de sindicatul companiei", spune brokerul. Si titlurile Rompetrol Rafinare au fost in coborare.

Pretul unei actiuni a atins 0,1160 lei, fiind cu 1,6% mai mic fata de cel din sesiunea precedenta. Volumul tranzactionat s-a mentinut mare, de 19,9 milioane actiuni, la valoarea totala de 2,3 milioane lei. Un pachet de cinci milioane titluri RRC a fost transferat printr-o tranzactie speciala, la pretul de 0,1170 lei/actiune.

Banca Transilvania a fost a doua actiune aflata in atentia pietei. Cotatia a fost in cadere cu 0,9%, pana la 1,0600 lei/actiune. S-au efectuat schimburi cu 3,9 milioane actiuni, la valoarea totala de 4,1 milioane lei.

Deprecierea titlurilor BRD, de 1,5%, a coborat pretul unei actiuni la 12,9000 lei, in conditiile transferarii a 297.500 actiuni, cu un rulaj de 3,8 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF 2 Moldova au insumat 4 milioane lei. S-a transferat un volum de 2,4 milioane titluri, iar o actiune s-a depreciat cu 0,5%, pana la 1,6990 lei. Tot cu 0,5% au scazut si actiunile SIF 5 Oltenia. Cotatia a ajuns la 1,9900 lei/actiune, schimburile implicand 1,8 milioane de titluri.

SIF 1 Banat-Crisana a ramas la pretul din sesiunea anterioara, de 1,6600 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 1,7 milioane actiuni, la valoarea de 2,8 milioane lei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.