Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii, potrivit INS.

Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%, informeaza Mediafax.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), care au ponderi mari in cosul utilizat de INS.

De asemenea, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS. Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

In categoria marfurilor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%.

Pe partea serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Rata anuala a inflatiei a fost anticipata de majoritatea analistilor economici, care anticipau un nivel cuprins intre 7,9% si 8%.

Citeste mai multe detalii despre cresterea preturilor din 2010 in Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.